Zwarte Piet

Haags KOZP-protest wijkt uit om gevaar, in Hoorn protest juist geschrapt

Versieringen in het centrum van Apeldoorn. De stad maakt zich op voor de landelijke intocht van Sinterklaas en zijn roetveegpieten. Beeld ANP

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag op een andere plek in Den Haag demonstreren. Een protest langs de route is te gevaarlijk voor de betogers, laat de Haagse tak van de actiegroep op Facebook weten. 

De groep spreekt van ‘ongekend ernstige dreiging van geweld van pro-pieten'. 

De gemeente Den Haag bevestigt dat de plannen zijn aangepast en dat er nu wordt overleg over een protestplek ergens anders in Den Haag. Die gesprekken lopen nog en de locatie is niet bekendgemaakt.

Tientallen mensen vielen vorige week vrijdag een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en vuurwerk werd afgestoken. Vijf mensen werden opgepakt. "Na deze terreurdaad wilde KOZP Den Haag niets liever dan hun grondrecht op betoging uitoefenen, door vreedzaam langs de intocht te demonstreren. Het levensgevaar dat dit met zich mee zou brengen, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur, was voor de beweging reden om toch van het plan af te zien", schrijft de groep.
Volgens KOZP Den Haag willen meer mensen demonstreren dan eerder was gedacht. "De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren. Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt."

Protest in Hoorn geschrapt

In Hoorn is het protest van KOZP juist afgelast. Volgens de organisatie heeft de Winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) laten weten dat in 2020 uitsluitend nog gebruik zal worden gemaakt van schoorsteenpieten. Hoorn Kan Het, de lokale actiegroep van KOZP, zal ook met de OSH om de tafel gaan zitten om het uiterlijk van de piet te bespreken.

De actiegroep is blij dat protesteren niet langer nodig is: “Dit besluit van de OSH laat zien dat het mogelijk is om nader tot elkaar te komen, zolang wij het uitgangspunt van de traditie in acht nemen en elkaars ervaringen serieus nemen en bespreekbaar maken.”

Tijdens de intocht van Sinterklaas heeft KOZP in diverse plaatsen in het land demonstraties aangekondigd, ook bij de landelijke intocht. 

Lees ook:

Staat het Sinterklaasfeest op het punt te veranderen?

 “Piet polariseert en dat zal zo blijven", zegt socioloog Peter Achterberg. Intussen verruilen steeds meer steden en ook het Sinterklaasjournaal, vanaf maandag weer te zien, Zwarte Piet wel voor een schoorsteenpiet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden