Viruswaarheid

Grotendeels vrijspraak voor Willem Engel, alleen voorwaardelijke celstraf voor opruiing

Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam. De voorman van Viruswaarheid hoort de uitspraak in de strafzaak tegen hem. Beeld ANP
Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam. De voorman van Viruswaarheid hoort de uitspraak in de strafzaak tegen hem.Beeld ANP

Dansleraar en corona-activist Willem Engel is door de rechtbank in Rotterdam grotendeels vrijgesproken van opruiing tijdens de coronacrisis. Hij ging volgens de rechter alleen te ver bij een oproep tot deelname aan een demonstratie in juni 2020 die verboden was.

Stefan Keukenkamp

Engel krijgt hiervoor één maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. De rechter voegde daaraan toe dat ‘voor iedereen duidelijk moet zijn dat het ondermijnen van de lokale autoriteiten niet kan worden getolereerd’.

Van de andere vijf feiten waarvan Engel werd verdacht, sprak de rechter hem vrij. Engel gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

De zaak komt voort uit bijna 23.000 aangiftes tegen de voorman van de inmiddels weer opgeheven actiegroep Viruswaarheid. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de Rotterdammer voor een reeks berichten over corona op sociale media. Het OM eiste in november een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden wegens opruiing. “Vrijheid van meningsuiting eindigt waar opruiing begint”, stelde de officier van justitie destijds tijdens de zitting.

Fotograferen van medewerkers van prikbussen

In de berichten riep Engel onder meer op tot het fotograferen van medewerkers van prikbussen. Ook riep hij zijn volgers op om een verzorgingshuis te bellen, dat geen bezoek toeliet wegens een corona-uitbraak. Het plaatsen van deze berichten was geen oproep tot een strafbaar feit. “Vervelend en irritant, maar geen strafbaar feit”, oordeelde de rechter.

Engel schreef ook Twitterberichten om te gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag, terwijl dat verboden was. Bij een oproep tot een verboden demonstratie op 28 juni 2020 ging hij te ver in de ogen van de rechter. “U heeft laten zien dat u lak heeft aan de lokale autoriteiten.”

Engel betoogde in de strafzaak dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk moest verklaren, omdat er geen sprake zou zijn van een eerlijk proces.

Geen onregelmatigheden

Daar was de rechter het niet mee eens. Er zijn geen onregelmatigheden vastgesteld. Ook van sturing door de minister van justitie of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is geen sprake geweest. De rechtbank is van mening dat Engel zich op meerdere zittingsdagen uitgebreid heeft kunnen verdedigen.

In een reactie op de uitspraak zei Engel dat het oordeel van de rechter hem niet verraste. “Er moest iets uitkomen, want anders zou het OM te veel schade oplopen.” Volgens hem klopt de voorwaardelijke veroordeling niet. “We hebben niet opgeroepen tot deelname aan een verboden demonstratie, maar voor een demonstratie tegen het verbod”, aldus Engel.

Lees ook:

OM eist taakstraf en voorwaardelijke celstraf tegen voorman Viruswaarheid

Hoofdschuddend hoorde Viruswaarheid-voorman Willem Engel hoe het Openbaar Ministerie maandag een taakstraf van 180 uur tegen hem eiste, en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden