Grensoverschrijdend gedrag

Grote vraag naar vertrouwenspersonen voor bedrijven na onthullingen The Voice

De door Tim Hofman en zijn team gemaakte aflevering van BOOS met aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland wordt online uitgezonden. Beeld ANP
De door Tim Hofman en zijn team gemaakte aflevering van BOOS met aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland wordt online uitgezonden.Beeld ANP
Redactie Trouw

Naar aanleiding van de onthullingen in het BNNVARA-programma Boos over misstanden bij The Voice of Holland, is de vraag naar vertrouwenspersonen binnen bedrijven enorm gegroeid. Dat meldt De Telegraaf. De krant deed navraag bij verschillende aanbieders van vertrouwenspersonen.

Al de hele week staat de telefoon bij advies- en opleidingsbureau De Vertrouwenspersoon roodgloeiend. “Zowel van mensen die zelf wat hebben meegemaakt als bedrijven die snel een vertrouwenspersoon willen inhuren”, zegt directeur Freek Walther tegen de krant. “Dit soort onderwerpen blijft in de waan van de dag vaak liggen. Als dan zoiets als bij The Voice naar buiten komt, is het voor organisaties meteen zonneklaar dat je het maar beter goed geregeld kan hebben.”

Bij het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen kwamen de afgelopen week ‘tientallen’ aanvragen per dag binnen. “Het lijkt wel of er een bom ontplofte”, zegt directeur André Kreuze. “Het nieuws heeft een schrikreactie veroorzaakt bij organisaties. Veel bedrijven, ook die dachten het goed geregeld te hebben, vragen zich af of ze de veiligheid op de werkvloer zelf wel goed ingericht hebben.”

RTL-directeur Van der Vorst: ‘We hadden dit moeten weten’

Intussen dendert de schok van de onthullingen in de uitzending nog na. Programmadirecteur van RTL, Peter van der Vorst, noemt het pijnlijk dat de zender niet op de hoogte is gesteld van het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice. Van der Vorst zei in de talkshow Beau dat ook na specifieke navraag door RTL bij producent ITV of er iets was dat ze moesten weten, niets is gezegd.

Afgelopen zomer, toen programmamaker Tim Hofman oud-deelnemers van talentenjachten opriep zich te melden als ze daar een nare ervaring hadden gehad, belde RTL direct met producenten van dergelijke shows. Ook met Voice-producent ITV. “We hebben doorgevraagd: jongens, moeten wij iets weten? Wij hebben geen idee wat er gaat komen, jullie wel?”, aldus Van der Vorst. “Er is gevraagd: wat moeten we weten? En daar is niks over gezegd. Dat is het hele pijnlijke van deze situatie. Wij hadden dit moeten en willen weten.”

Van der Vorst zei dat hij Jeroen Rietbergen, de bandleider die in 2019 door John de Mol werd aangesproken op seksueel getinte appjes naar The Voice-kandidaten, meteen had ontslagen als hij daarvan had geweten. Ook vindt Van der Vorst, in tegenstelling tot De Mol, dat Rietbergen weldegelijk een machtspositie bekleedde in het programma.

RTL stelt geen eigen onderzoek in naar de gebeurtenissen bij The Voice maar gaat mee in het onderzoek dat ITV laat uitvoeren door advocatenkantoor Van Doorne. Van der Vorst zei dat het programma in ieder geval niet op de korte termijn terugkeert.

Lees ook:

Werken talentenjachten als The Voice seksueel wangedrag in de hand? ‘Zaken in de media vertellen niet het hele verhaal’

Tegen de makers van talentenjacht The Voice of Holland werden verschillende beschuldigingen gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ontstaan dat soort misstanden in bepaalde omgevingen vaker dan in andere? En wat kun je doen om het te voorkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden