CBS

Grote steden verwachten meer inkomsten uit toeristenbelasting, parkeren en de ozb

Toeristen op de Amsterdamse Wallen.  Beeld ANP / Robin Utrecht
Toeristen op de Amsterdamse Wallen.Beeld ANP / Robin Utrecht

Gemeenten verwachten dit jaar 12,2 miljard euro te ontvangen uit heffingen, meldt het CBS. De grote steden begroten vooral meer inkomsten uit toerisme, parkeren en de onroerendezaakbelasting.

Robin Goudsmit

Het CBS heeft voor de berekening de gemeentelijke begrotingen voor 2023 onderzocht. De stijging in inkomsten uit de heffingen is groter dan in de voorgaande twee jaren.

Het meeste geld in de gemeentekas brengen de onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de parkeergelden op. Samen zijn de vier heffingen in 2023 goed voor 86 procent van de begrote heffingsopbrengsten.

Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten op 5,1 miljard euro aan ozb-belasting gerekend. Dat is 7,4 procent meer dan een jaar eerder.

Rotterdam loopt voorop met parkeerheffingen

Vooral in grote steden lopen de ozb-opbrengsten op. Die zijn namelijk 19 procent hoger dan gemiddeld in Nederland. Van de vier grote steden is Amsterdam met een stijging van 25 procent koploper. De begrote ozb-opbrengsten stijgen met 10 procent het minst in Rotterdam.

Rotterdam loopt wel voorop als het om parkeerheffingen gaat. Voor 2023 begroten Nederlandse gemeenten 1,2 miljard euro aan opbrengsten uit parkeerheffingen. Dat is 7,2 procent meer dan een jaar eerder. Rotterdam is goed voor bijna een derde van deze toename.

Dat komt omdat de gemeente vanaf dit jaar tot 2026 betaald parkeren tot 11 uur ’s avonds invoert op alle plekken binnen de ring. Ook wordt kort parkeren in het centrum duurder. De gemeenten Haarlemmermeer en Amersfoort verwachten ook een grote procentuele stijging van de begrote parkeeropbrengsten: 35 en 26 procent.

Nederlandse gemeenten verwachten verder in 2023 voor 429 miljoen euro aan toeristenbelasting te heffen, 14 procent meer dan een jaar eerder. Amsterdam begroot voor 2023 ruim 22 procent meer aan toeristenbelasting. Ook de gemeente Rotterdam begroot fors meer: 27 procent.

Lees ook:

Prijzen bestaande koopwoningen sterkst gedaald in tien jaar

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar is.

Consumenten zijn minder somber. Maar dat is nog geen reden voor feest

Voor de derde maand op rij groeit het consumentenvertrouwen, ondanks de aanhoudend hoge prijzen. Wat is er aan de hand?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden