Leveringsproblemen

Grote reorganisatie bij Philips kost 4000 mensen hun baan

Kantoor van Philips bij Overamstel.  Beeld ANP / Berlinda van Dam
Kantoor van Philips bij Overamstel.Beeld ANP / Berlinda van Dam

Philips hakt in zijn personeelsbestand: wereldwijd gaan 4000 banen verloren.

Koos Schwartz

Philips stuurt op korte termijn 4000 van zijn bijna 80.000 werknemers naar huis. In Nederland verdwijnen 800 banen: 400 mensen worden ontslagen, 400 andere worden niet vervangen. Het is Philips’ eerste grote reorganisatie sinds het concern ervoor koos om zich te specialiseren in zorgtechnologie.

Met de reorganisatie wil Philips het vertrouwen van patiënten, consumenten, klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden terugwinnen, zo meldde de nieuwe topman Roy Jakobs van Philips maandag. “We hebben de afgelopen jaren niet aan hun verwachtingen voldaan”, zei Jakobs in een vraaggesprek met analisten. Jakobs trad officieel op 15 oktober aan als topman. Frans van Houten maakte plaats voor hem.

Philips belooft de grote problemen rond zijn apneu-apparaten aan te pakken. Het bedrijf heeft inmiddels vier miljoen apparaten vervangen of gerepareerd. Aan het einde van het jaar denkt Philips 90 procent van de ruim 5 miljoen in omloop zijnde apparaten te hebben vervangen of hersteld. De apparaten werken soms niet goed en kunnen dan gezondheidsproblemen bij patiënten veroorzaken, al is nog niet precies duidelijk of en in welke mate dat het geval is. De kwestie heeft Philips al circa 900 miljoen euro gekost. Schadeclaims, onder meer in de VS en in Nederland, hangen het concern nog boven het hoofd. Met het Amerikaanse ministerie van justitie onderhandelt Philips over een schikking. Jakobs maakte maandag zijn excuses voor het ongemak dat kopers van de apparaten hebben ondervonden. “We doen er alles aan om de apparaten te leveren.”

Waarschijnlijk ook banen weg bij researchafdeling

Philips wil ook zijn bevoorrading verbeteren. Het bedrijf kan momenteel niet alle apparatuur op tijd leveren aan klanten, omdat onderdelen soms te laat arriveren. Machines van Philips bestaan vaak uit vele honderden onderdelen. Mist er één onderdeel, dan kan een machine niet op tijd worden verscheept. Verder moet Philips efficiënter gaan werken en zal het gaan snijden in zijn onderzoek: Jakobs wil dat meer toespitsen op veelbelovende projecten en technieken. Dat betekent waarschijnlijk dat er bij de Nederlandse researchafdeling banen zullen verdwijnen.

Het vertrek van de 4000 mensen, de meeste in de VS, gevolgd door Nederland, China en India, kost Philips in eerste instantie 300 miljoen euro maar zal op termijn een jaarlijkse besparing van eveneens 300 miljoen euro opleveren. Jakobs noemde de beslissing om 4000 banen te schrappen “moeilijk maar noodzakelijk”. In Nederland werken nu nog zo’n 11.000 mensen bij Philips.

Naast de problemen met de apneu- en ademhalingsapparatuur en de haperende toelevering van onderdelen, kampt Philips ook met de gevolgen van de hoge inflatie, met de strenge coronamaatregelen in China en met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. “We hebben te maken met veel uitdagingen en onze resultaten reflecteren dat”, zei Jakobs. Philips heeft een deel van zijn prijzen verhoogd maar heeft dat, deels vanwege de lange levertijden, niet voor al zijn producten kunnen doen.

Nettoverlies van 1,3 miljard euro

Philips leed in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van maar liefst 1,3 miljard euro. Over de eerste maanden van dit jaar kwam het verlies uit op 1,5 miljard euro. Dat kwam vooral door een afschrijving van 1,3 miljard euro op zijn Amerikaanse dochter Respironics, dat de apneu-apparaten maakt. Door alle problemen is die dochter veel minder waard geworden.

Philips’ omzet viel in het derde kwartaal 5 procent lager uit dan een jaar eerder. De brutowinst - de winst zonder bijzondere afschrijvingen, rente en belasting - kwam uit op 209 miljoen, tegen 512 miljoen een jaar eerder. De tak van Philips die producten voor persoonlijke verzorging maakt (scheerapparaten, tandenborstels) haalde wel goede resultaten. Het aandeel Philips daalde dit jaar van 32,77 euro naar 13 euro. Een paar uur na Jakobs’ aankondiging zakte het aandeel maandag verder weg: rond het middaguur was de koers 3 procent lager dan de slotstand van vrijdag.

Lees ook:
Kwestie met slaapapneu-apparaten neemt grote hap uit winst Philips
De problemen die Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten hebben een stevige hap uit de winst van het zorgtechnologieconcern genomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden