Tientallen boeren zijn opgepakt toen ze de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster blokkeerden.

UpdateProtest

Grote groep boeren verzamelt zich bij Wijster, ook met tractoren

Tientallen boeren zijn opgepakt toen ze de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster blokkeerden. Beeld ANP

In de buurt van het Drentse Wijster verzamelen zich woensdagavond veel boeren om te demonstreren. De politie bevestigt dat.

Op sociale media zijn er ook beelden van te zien. Het zou gaan om honderden actievoerders.

Eerder op de dag werden 63 melkveehouders weer vrijgelaten nadat ze waren opgepakt omdat ze een afvalverwerkingsbedrijf hadden geblokkeerd met tractoren en auto’s. Demonstreren met landbouwvoertuigen is sinds maandag verboden in Drenthe.

Bij het avondprotest zijn ook tractoren en andere landbouwvoertuigen aanwezig. De politie is vooralsnog niet van plan om in te grijpen. “Onze ogen zijn gericht op de situatie. We weten wat er speelt. We gaan hier echter niet actief op handhaven, zolang het verder niet uit de hand loopt”, aldus een politiewoordvoerder.

Omstreeks 23.00 uur was een deel van de actievoerders alweer vertrokken. De ingang van het afvalwerkingsbedrijf was vrij toegankelijk.

Ook op andere plaatsen in Nederland waren woensdagavond bijeenkomsten van boeren, zoals bij Schiphol en in Deventer.

Woensdagmorgen ook al actie in Drenthe

Eerder vanochtend voerden boeren in Drenthe actie. Zij blokkeerden de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Meer dan zestig boeren werden aangehouden en zij krijgen een boete van 390 euro per persoon voor het overtreden van het demonstratieverbod.

De boeren werden vastgehouden op het politiebureau in Assen. Inmiddels zijn alle 63 aangehouden melkveehouders vrijgelaten. Onder de arrestanten zijn zeven minderjarigen. Zij worden doorverwezen naar bureau HALT.

De vrijgelaten boeren werden opgevangen door familieleden en sympathisanten die zich voor het politiebureau hadden verzameld.

De boeren van Farmers Defence Force zeiden de blokkade van de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero te hebben uitgevoerd omdat het bedrijf de grootste stikstofvervuiler van de provincie Drenthe zou zijn. De boeren verzetten zich tegen stikstofregels en voermaatregelen.

Werkbezoek Carola Schouten afgezegd

Minister Carola Schouten (Landbouw) heeft woensdagmiddag een werkbezoek in Zeeland afgezegd wegens de dreiging van demonstrerende boeren. Dat gebeurde op advies van de veiligheidsregio. In Drenthe zijn tientallen boeren opgepakt vanwege illegaal protest.

Een woordvoerder van haar ministerie bevestigt dat Schouten het bezoek na een negatief advies heeft moeten afblazen. Ze was al op een locatie geweest, maar onderweg naar het tweede deel van het werkbezoek waren boeren met trekkers op de weg. Het bezoek stond in het teken van natuur en droogte. Op Twitter zegt de politie Zeeland dat “werd gevreesd dat het bezoek niet ordentelijk zou verlopen” omdat er een groep boeren aanwezig was.

Boze boeren demonstreren in tal van plekken in Nederland tegen het plan van Schouten om veevoer met minder ruw eiwit te verplichten. Dat verlaagt de stikstofuitstoot, maar boeren zijn het er niet mee eens dat dit vanuit de politiek wordt opgelegd.

Land- en tuinbouworganisatie LTO baalt dat het werkbezoek is afgeblazen door boerenblokkades. Akkerbouwers die oplossingen hebben bedacht voor het tekort aan zoet water, zouden juist met Schouten in gesprek gaan over deze problematiek. “Helaas kunnen we niet alles ondervangen”, zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter van de organisatie.

Over de schade die de droogte van de afgelopen maanden heeft aangebracht, wilden de akkerbouwers juist praten met Schouten. “Het is belangrijk om zulke dingen met een minister te bespreken”, aldus Bens. “Dat er op het stikstofdossier grote onvrede is, zou niet tot gevolg moeten hebben dat we op andere dossiers niet in gesprek kunnen.”

Lees ook:

Ondanks het protest weet Schouten van geen wijken

Het boerenprotest vlamt weer op. Wat is de reden daarvan? En gaat het protest helpen?

Ruim honderd boze boeren uit de Achterhoek zoeken confrontatie op met milieuactivist Vollenbroek

Ruim honderd boeren uit de Achterhoek zijn dinsdagavond met tractoren naar Nijmegen gereden. Daar wilden ze een bezoek brengen aan Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De politie verhinderde dat de boeren de stad in konden met hun voertuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden