Nieuws Vuurwerkshow

Grootste vuurwerkfestival van Nederland afgeblazen vanwege files en veiligheidseisen

Vuurwerk in Scheveningen, 2018. Beeld ANP

Het veertigste Scheveningse vuurwerkfestival gaat definitief niet door. Behalve de veiligheidseisen nekken nu ook files het evenement.

Het festival op het strand trekt elk jaar meer bezoekers. In 2018 waren het er 400.000, een record. Het vindt traditioneel plaats aan het einde van de zomervakantie, waardoor de extra bezoekers samen met de toeristen een verkeersinfarct veroorzaken op de smalle toegangswegen naar de Haagse badplaats. Daarom had de organisatie eerder al aangekondigd om de editie in 2019 te verplaatsen naar september.

Daarmee werd ook tijd gewonnen, maar de organisatie zegt dat ze er niet uit is gekomen met de gemeente. “Wij moesten de garantie geven voor het aantal bezoekers, wat niet mogelijk is voor een festival dat open toegankelijk is”, stelt Bjorn van Dijl van de organisatie. Die gooide woensdag de handdoek in de ring. 

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat uit een evaluatie van het festival in 2018 behalve de filedruk ook naar voren kwam dat de boulevard gevaarlijk druk werd en dat de hulpdiensten bij calamiteiten niet op tijd konden komen. “Dat is maanden terug al gedeeld met de organisatie, maar in de vergunningsaanvraag kwam dat onvoldoende terug.”

Alternatief voor Oudjaar

Het evenement in Scheveningen is het grootste vuurwerkfestival van het land, de jaarlijkse competitie tussen shows uit verschillende landen trekt ook bezoekers van over de grens. Vuurwerkfestivals worden weleens geprezen als compensatie voor de slinkende ruimte voor vuurwerkliefhebbers. Eerder deze maand kondigde het kabinet aan de zwaarste categorie consumentenvuurwerk te verbieden vanaf eind 2020.

Het is niet voor het eerst dat het festival onder druk staat. In 2002 was er maandenlang gesteggel over de betekenis van nieuwe landelijke vuurwerkregels. De gemeente wilde eerst geen vergunning geven, omdat de organisatie zou weigeren lichter vuurwerk in te zetten. Toen het festival uiteindelijk toch mocht doorgaan, gooide de regen roet in het eten.

Zowel Van Dijl als de gemeente hoopt dat de vuurwerkshows volgend jaar wel weer te zien zijn aan het strand in Scheveningen. Bij de afgelopen jaarwisseling liepen de eveneens traditionele vreugdevuren op het Scheveningse strand uit de hand, de stapels waren hoger dan afgesproken en Scheveningen werd bedolven onder een vonkenregen. Achteraf kreeg burgemeester Pauline Krikke de wind van voren in de gemeenteraad. Het conflict over het vuurwerkfestival gaat vooral over de druktebeheersing en staat daarom los van oudjaar.

Lees ook:

Vuurwerkshows zijn er juist voor de veiligheid

Laat gemeenten vuurwerkshows organiseren, zodat liefhebbers aan hun trekken komen en niet thuis gevaarlijk gaan doen, adviseerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden