Strafvervolging

Groep gedupeerde ouders wil dat de Belastingdienst toch wordt vervolgd

Vasco Groeneveld, advocaat van de groep van 139 gedupeerden van de toeslagenaffaire die een aanklacht heeft ingediend. Beeld ANP
Vasco Groeneveld, advocaat van de groep van 139 gedupeerden van de toeslagenaffaire die een aanklacht heeft ingediend.Beeld ANP

Een groep ten onrechte van fraude beschuldigde ouders wil via de rechter alsnog vervolging van de Belastingdienst afdwingen.

Redactie Trouw

Een groep van 139 gedupeerden van het kinderopvangtoeslagschandaal heeft woensdag bij het gerechtshof in Den Haag een klacht ingediend die ertoe moet leiden dat het Openbaar Ministerie (OM) de Belastingdienst alsnog gaat vervolgen. De klacht is een reactie op het besluit van het OM, afgelopen januari, om de Belastingdienst niet te vervolgen voor de onterecht teruggevorderde kinderopvangtoeslag, waardoor duizenden ouders in de financiële problemen kwamen.

Volgens Vasco Groeneveld, advocaat van de groep, moet de dienst wel degelijk worden vervolgd, onder meer voor misbruik van gezag, beroepsmatige discriminatie en knevelarij. Dat laatste houdt in dat ambtenaren willens en wetens geld terugvorderen, of niet uitkeren, terwijl ze weten dat burgers daar wel recht hebben. De gedupeerde ouders hopen dat het gerechtshof na beoordeling van de klacht het OM zal bevelen de Belastingdienst alsnog te vervolgen.

Tot nu toe wil het OM dat dus niet. Hoewel de staatssecretarissen van financiën in mei aangifte deden tegen de Belastingdienst, omdat ook zij dachten dat er mogelijk strafbare feiten waren gepleegd, besloot het OM na een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek van de Rijksrecherche toch niet tot vervolging over te gaan.

Geen knevelarij volgens het OM

Volgens het OM was er geen sprake van knevelarij, omdat de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, de beslissingen tot terugvordering van toeslagen jarenlang in stand hield. “De Belastingdienst en zijn medewerkers mochten ervan uitgaan dat de terugvorderingen binnen de regels pasten”, was in januari de verklaring. Ook zou er geen sprake zijn van beroepsmatige discriminatie.

Het OM oordeelde bovendien dat de zaak niet thuishoort in het strafrecht, maar zal moeten worden beslecht in het politieke domein. Aan de bestrijding van misbruik en fraude door de Belastingdienst lagen immers ‘politieke en bestuurlijke keuzes ten grondslag’. “De Belastingdienst en zijn medewerkers meenden bij de uitvoering van het beleid te handelen binnen het kader van die keuzes”, aldus het OM. “Over verwijtbare handelingen die de Staat zijn toe te rekenen, moet verantwoording worden afgelegd in het politieke domein en niet in het strafrecht.”

Lees ook:

Ouders Toeslagenaffaire is een ‘ongekend onrecht’ aangedaan

De overheid heeft op álle niveaus en op alle fronten de rechtsbescherming van deze ouders geschonden. Dat staat in het in december openbaar gemaakte rapport van de Parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden