VerkiezingenAlphen aan den Rijn

Groen en gezondheid, daar moet Den Haag voor zorgen, vinden deze tuinvrijwilligers uit Alphen

Angela de Witte, Helco Mulder en Hans Kruse in de wijktuin de Alphense Wetering.  Beeld Otto Snoek
Angela de Witte, Helco Mulder en Hans Kruse in de wijktuin de Alphense Wetering.Beeld Otto Snoek

De wijktuin is het leukste plekje in de Alphense wijk Kerk en Zanen, vinden de vrijwilligers die er op een zonnige ochtend de bessenstruiken snoeien. Een nieuw kabinet moet inzetten op groen in de wijk, vinden ze. Deel 2 van een serie over hoe de meest gemiddelde gemeente van Nederland zich opmaakt voor de verkiezingen.

Vanuit de verte is de koepelvormige kas het eerste dat opvalt aan wijktuin de Alphense Wetering. Zeker nu de fruitbomen in de moestuin er nog kaal bijstaan. “Als kinderen komen vragen wat het is, zeg ik vaak dat er hier een ufo is geland”, grinnikt Helco Mulder voor hij het cijferslot van het hek naar de tuin opent.

De moestuin ligt middenin de wijk Kerk en Zanen, een grote nieuwbouwwijk aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn. De eerste huizen, achter het station van Alphen, zijn in de jaren negentig gebouwd. Andere delen zijn nog volop in ontwikkeling. Al die tijd bleef een dunne strook polderlandschap onbebouwd. De groene vinger noemen ze die hier ook wel.

Het was Mulder die zo’n acht jaar geleden besloot zich in te zetten voor de komst van de stadstuin nadat hij, een vijftiger toen, in de crisis zijn baan bij een verzekeraar was kwijtgeraakt. Nu betalen 25 aandeelhouders elk jaar een vast bedrag om maandelijks in de tuin te mogen oogsten, krijgen ieder jaar honderden schoolkinderen er les over tuinieren en komen iedere woensdag, en in de zomer ook iedere zaterdag, vrijwilligers helpen om de tuin te onderhouden.

Carla Glorie: ‘Als we niets aan leefstijlproblemen doen, zijn we alleen maar brandjes aan het blussen’.
 Beeld otto snoek
Carla Glorie: ‘Als we niets aan leefstijlproblemen doen, zijn we alleen maar brandjes aan het blussen’.Beeld otto snoek

Wat stemt Alphen?

Van alle gemeenten in Nederland lijkt Alphen aan den Rijn wat betreft bevolkingssamenstelling het meest op Nederland, berekende dataspecialist WHOOZ. In aanloop naar de verkiezingen bezoekt Trouw verschillende wijken en dorpen van de gemeente om daar te spreken met kiezers. Wat vinden zij belangrijk?

Deze week: Kerk en Zanen, een grote nieuwbouwwijk aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn. De bebouwing varieert er van rijtjeshuizen uit de jaren negentig, tot de vrijstaande huizen in villawijk Burggooi. Vier jaar geleden was de VVD in deze wijk de grote winnaar, op enige afstand gevolgd door D66 en het CDA.

Terwijl ze op woensdagochtend bessen- en frambozenstruiken een knipbeurt geven, vertellen de tuinders wat ze belangrijk vinden bij de Tweede Kamerverkiezingen: niet alleen deze tuin, maar ook onze planeet verdient zorg en onderhoud. “Na de coronacrisis wordt de klimaatcrisis ons nieuwe grote probleem”, verwoordt onderwijscoach en voormalig basisschoolleerkracht Angela de Witte de breed gedragen mening.

Carla Glorie, die naast haar staat, is een echte moestuinprofessional: ze geeft cursussen en workshops wildplukken in de Alphense Wetering. Ze vindt het belangrijk om mensen te leren over het voedsel dat ze eten en hoe dat op tafel terechtkomt.

Geen wonder dat juist zij wel gecharmeerd is van het verhaal van BeterNL, één van de vele nieuwe partijen die hopen op Kamerzetels. “BeterNL wil de gezondheidszorg anders inrichten en legt de nadruk op preventie en een gezonde leefstijl. De partij zegt: kijk welke mensen er nu door corona in het ziekenhuis terechtkomen, vaak hebben die overgewicht of andere leefstijlproblemen. Als we daar niets aan doen, zijn we alleen maar brandjes aan het blussen.”

Ook de woningmarkt komt vaak langs; zo woont Mulders 29-jarige zoon bij hem op zolder

Ook Hans Kruse, een van de bestuursleden van de tuin, vindt dat het oude adagium ‘voorkomen is beter dan genezen’ wel wat meer aandacht mag krijgen. “In de Stemwijzer die ik laatst invulde, zat een stelling over de zorgsalarissen”, zegt hij. “Of die ook omhoog moeten als dat gevolgen heeft voor de verzekeringspremie. Maar het gaat totaal niet over het achterliggende verhaal, over de marktwerking in de zorg.” Dat zorgverzekeraars nu meer verdienen aan medicijnen voor ziekten als diabetes, dan aan preventiezorg die mensen helpt om een gezondere leefstijl aan te leren, bedoelt hij bijvoorbeeld.

Meestal stemt Kruse, gepensioneerd ecoloog, op GroenLinks. Al heeft hij ook weleens ‘strategisch’ op de PvdA gestemd. Met een zucht: “Tja, of dat nou zoveel heeft opgeleverd.”

Ook de woningmarkt wordt in de tuin vaak genoemd. Zo heeft Mulder zijn 29-jarige zoon op zolder wonen. “Om een huis te kunnen kopen moet je zoveel geld meebrengen”, weet hij. “Mijn zoon heeft best een goed inkomen, maar daardoor valt hij ook weer buiten allerlei regelingen voor huurwoningen.”

Bouwen zal dus wel moeten, vinden ze in Kerk en Zanen, maar zoek bij al die bouwplannen wel naar manieren om groen in de stad te behouden. “Een plek als deze is zo goed voor de ontspanning en de rust”, zegt De Witte. “Hoor je de vogels?”

Mulder hoopt in elk geval nog jaren van ‘zijn’ wijktuin te kunnen genieten. Hij wijst naar de plantenbakken: “Kijk, de aardbeien staan al op rollatorhoogte.”

null Beeld

Lees ook deel 1 van deze serie:

Wat stemt de meest gemiddelde gemeente van Nederland? ‘Er is al zoveel bezuinigd, ook op de jeugdzorg’

Zo gezellig als het ooit was, is het niet meer in de oude volksbuurten van het Groene en het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn. Bewoners zijn het nog niet eens over welke partij daar verandering in kan brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden