Verkeersongelukken

Grapperhaus scherpt aanpak drankrijders aan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie met een slok op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, loopt straks de kans meteen al zijn rijbewijs kwijt te raken.

De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan, waardoor iemand niet meer de weg op mag, ook niet als hij in hoger beroep gaat. Een rechter neemt zo’n besluit als de kans op herhaling groot is.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. De maatregelen zijn vooral gericht op “notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen”, aldus de minister. Bestuurders die hun rijbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als hun rijbevoegdheid langer dan twee jaar wordt ontnomen, moeten opnieuw rijexamen doen als ze weer de weg op willen.

Als het aan het kabinet ligt, wordt het tevens mogelijk bestuurders onder invloed een rijverbod op te leggen van maximaal vijf jaar. Zo’n verbod gaat verder dan het innemen van de rijbevoegdheid. Bestuurders die hun rijverbod overtreden, kunnen daar bijvoorbeeld een gevangenisstraf voor krijgen.

Grapperhaus wil op deze manier de aanpak van drankrijders aanscherpen, samen met zijn collega Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden