Coronaregels

Grapperhaus biedt excuses aan: niet altijd anderhalve meter afstand gehouden op bruiloft

Ferdinand Grapperhaus, minister van justitie en veiligheid.Beeld ANP

Het spijt minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) dat tijdens zijn huwelijk niet altijd de anderhalve meter afstand in acht is genomen. Dat laat hij in een schriftelijke reactie weten. De bewindsman is dit weekend getrouwd.

"Ondanks alle genomen maatregelen, zijn er helaas momenten geweest waar de anderhalve meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven", aldus de verklaring.
Volgens de minister is tijdens het huwelijk rekening gehouden met de coronaregels en zijn gasten die geen huishouden vormen uit elkaar gezet. Tijdens de dag zijn volgens hem mensen voortdurend geattendeerd op de regels om afstand te houden.

Maar hij snapt dat er vragen gerezen zijn. "Ik begrijp dat mensen kritisch kijken naar de beelden die gemaakt zijn en vragen hebben over de naleving van de coronamaatregelen. Juist ook omdat ik als minister van Justitie en Veiligheid het belang van de naleving van de maatregelen continu benadruk."

‘Ik vind altijd dat we het goede voorbeeld moeten geven’

SBS Shownieuws toonde woensdagavond beelden waaruit bleek dat mensen te dicht bij elkaar stonden. Daarop is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Maar, zo zei Grapperhaus eerder donderdag na begrotingsoverleg, werden op die plek mensen die samen een huishouden vormen bij elkaar gezet. "Natuurlijk, soms loopt het dan even door elkaar. Maar we hebben telkens gezegd: mensen, let op de regels."

Vanwege de coronacrisis was de dag kleinschaliger dan gepland, aldus de minister. "Het was een kleine setting met gezinnen en hele goede vrienden. In klein gezelschap hebben we een plechtigheid, lunch en etentje gehad." Het geplande feest is een jaar uitgesteld. “Ik vind altijd dat we het goede voorbeeld moeten geven. Daarom is door het grootste deel een streep gegaan."

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie en veiligheid) voltrok de ceremonie tussen Grapperhaus en Elsevier-journaliste Elisabeth Wytzes. Ook volgens haar is er bij de bruiloft "zo goed mogelijk rekening gehouden met de coronaregels: 1.5 meter en huishoudens bij elkaar. Wat het beeld wellicht vertekent is dat familieleden voortdurend dicht bij elkaar staan op de foto's en video en dat we op een bordes staan".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden