Coldcase

Graf in Maastricht geopend in zoektocht naar vermiste Tanja Groen

Politie zoekt op een begraafplaats aan de Beente naar Tanja Groen. De studente verdween in 1993 spoorloos.  Beeld ANP
Politie zoekt op een begraafplaats aan de Beente naar Tanja Groen. De studente verdween in 1993 spoorloos.Beeld ANP

De politie opent woensdag een graf op het kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem na een nieuwe tip in de coldcasezaak Tanja Groen.

Redactie

De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 31 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse dorp Gronsveld.

De politie laat woensdag weten ‘nieuwe en interessante informatie’ te hebben ontvangen over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. "De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem aan De Beente in Maastricht", aldus de politie. Een van de graven wordt daarom open gemaakt. Het onderzoek vindt buiten het zicht van het publiek plaats. Onder meer twee archeologen en forensisch specialisten van het NFI zijn bezig met het openen van het graf. Over het graf is een witte tent neergezet.

Over een zerk die waarschijnlijk op het onderzochte graf lag is een zeil gelegd, zodat niet te zien is in wiens graf wordt gezocht.

Het graf was op het moment van haar verdwijnen op 31 augustus 1993 vers gedolven. Op 1 september werd het graf gebruikt bij de begrafenis van een overledene, heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Het kerkhof in Heugem bij Maastricht lag op de weg waarlangs de 18-jarige studente mogelijk terugkeerde vanuit Maastricht naar haar kamer in het dorp Gronsveld, aldus de woordvoerder.

Mochten er naast de stoffelijke resten van de overleden man in het graf nog andere stoffelijke resten worden gevonden, dan gaan die naar het NFI. Daarna kan het nog weken duren voor duidelijk is of de stoffelijke resten van Tanja Groen zijn.

Het is ook mogelijk dat eventuele gevonden stoffelijke resten van een al eerder begraven persoon zijn, wiens graf werd geruimd voordat op 1 september 1993 de overleden man ter aarde werd besteld. Volgens de woordvoerder komt het in Limburg vaker voor dat een graf wordt hergebruikt en de eerdere resten achterblijven.

‘Mogelijk in graf gelegd’

De studente is op de avond van haar verdwijning mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd, zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen Radio 1. “Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Deze heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, aldus de politie. De nabestaanden geven medewerking aan het onderzoek aan het graf, dat de hele dag duurt. De begraafplaats is woensdag afgesloten.

‘Onzekerheid altijd ondraaglijk’

De familie van Tanja is op de hoogte gesteld en wordt bijgestaan door Peter R. de Vries, en zijn niet aanwezig op de begraafplaats. “De familie wacht thuis af en zit enorm in spanning.” De ouders noemen de zoektocht op het kerkhof in Maastricht ‘heel spannend’. “Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondraaglijk geweest”, schrijft moeder Corrie Groen in een verklaring.

Corrie en Adrie Groen realiseren zich dat ze nog moeten afwachten of hun dochter echt op de begraafplaats van de katholieke kerk aan De Beemte in Maastricht ligt. “Ons is duidelijk gemaakt dat het niet om zomaar een tip gaat. We hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven.”

Lees ook:

Coldcasekalender lost nog geen zaken op, maar politie is tevreden

De politie kreeg vorig jaar 202 tips binnen naar aanleiding van de zogenoemde coldcasekalender. 31 van die tips waren bruikbaar, blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd. Twee zaken uit de kalender zijn heropend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden