Onderscheiding

Gouden Ganzenveer voor auteur Margot Dijkgraaf

null Beeld

De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf.

Voorzitter Jet Bussemaker van de Academie De Gouden Ganzenveer maakte dat zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

De Academie eert Dijkgraaf vanwege “haar grote rol als een sensibele en erudiete ‘ambassadeur van de letteren’, die verankerd is in Nederland, maar haar blik naar buiten richt.” Volgens de Academie brengt zij Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen onder de aandacht en Franstalige - en daarmee ook Arabische en Afrikaanse - literatuur in Nederland. Ook maakt ze met “niet aflatende enthousiasme en ijver voor het ontsluiten van Europese literatuur belangrijke, maar minder bekende auteurs uit andere dan het Angelsaksische taalgebied toegankelijk voor een breed publiek”.

De Academie, een initiatief van het bestuur van Stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen. Voorgaande laureaten zijn onder anderen Abdelkader Benali, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, Annejet van der Zijl en Kees van Kooten.

Dijkgraaf krijgt de prijs op maandag 20 september in Amsterdam.

Lees ook:

Margot Dijkgraaf over tien rebelse Franse schrijfsters

Margot Dijkgraaf (1960), literatuurcriticus en auteur, portretteert in ‘Zij namen het woord’ tien Franse schrijfsters van de zeventiende eeuw tot nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden