Fileleed

Goed nieuws van het filefront: filerijders berusten in hun leed

De totale lengte van files stijgt jaar na jaar, economisch belangrijke gebieden zijn steeds lastiger bereikbaar en de economische schade door file’s bedraagt honderden miljoenen euro’s. Om nog maar te zwijgen over de milieuschade en de verwoesting van het landschap door al dat asfalt. 

Toch is er ook goed nieuws van het filefront: de Nederlandse filerijder wordt steeds meer zen. Hij vreet zich duidelijk minder op achter het stuur, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), een instituut dat het ministerie van infrastructuur en waterstaat adviseert. De file is nog maar een beperkt maatschappelijk probleem, schrijven de onderzoekers. “Agressie op de weg en in het openbaar vervoer, verkeersonveiligheid, geluidsoverlast en luchtverontreiniging ziet men als grotere ergernissen dan files. De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden.”

Dat was in 2010 wel anders. Toen vond 72 procent van de Nederlanders files niet acceptabel. De file was destijds vooral een bron van irritatie en frustratie. Dat percentage is in negen jaar tijd spectaculair gedaald tot 35 procent, ondanks het feit dat op een gemiddelde werkdag nu zo’n 830.000 weggebruikers langzaam rijden of stilstaan. Wel signaleren de onderzoekers diverse typen filerijders: ‘Extraverte en kritische mensen’ zijn bijvoorbeeld negatiever over het bumper aan bumper moeten rijden, terwijl ‘emotioneel stabiele mensen’ duidelijk een minder negatief beeld hebben van de file. Ga zelf maar na tot welk type u behoort. Of misschien beschikt u wel over een ov-kaart. Dat is helemaal boffen, want ‘bezitters van een ov-kaart staan duidelijk minder in de file’. Hoe dat komt, laat zich gemakkelijk raden.

Lees ook: 

Reserveren van de snelweg is de oplossing voor het fileprobleem

Rekeningrijden gaat het fileprobleem niet oplossen. En er is een veel beter en realistisch alternatief: reserveren van wegen die je wilt gebruiken via een app, stelt Guido van der Harst, senior managing partner bij adviesbureau Gartner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden