Libanon

Giro555 open voor hulp aan slachtoffers explosie Beiroet

Danny Ghosen staat de pers te woord tijdens de lancering van een Giro555-actie voor Libanon. Meerdere Nederlandse organisaties zetten zich via de actie in voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet.Beeld ANP

De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie begonnen en hebben Giro555 opengesteld voor de slachtoffers van de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen dinsdag. Zij roepen iedereen op in actie te komen.

Door de enorme ontploffing van een opslagplaats waar tonnen explosief ammoniumnitraat lagen opgeslagen zijn circa 150 doden gevallen en 5000 mensen gewond geraakt. De schade in en rond de haven is kolossaal en beloopt in de miljarden euro's. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden.

Volgens de organisaties is de hulpvraag enorm. Het gezondheidssysteem kan de hulpverlening nauwelijks aan en was al overbelast als gevolg van de coronapandemie. "De combinatie van de enorme explosie, de ongekende economische crisis, het coronavirus en de omvangrijke opvang van vluchtelingen rond de stad, maken de huidige situatie ondraaglijk", zegt Garance Reus, actievoorzitter van Giro555. "Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om geld op te halen om de hulp op te schalen."
De hulporganisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals ambulancevervoer en medische zorg. De hulpverleners richten zich daarnaast ook op het zoeken naar slachtoffers tussen het puin.

Vanaf vrijdagavond worden fondsenwervende spots uitgezonden op radio, televisie en sociale media. De deelnemende organisaties zijn Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, het Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes, en World Vision.

Frankrijk organiseert zondag donorconferentie voor Libanon

Frankrijk organiseert zondag een internationale donorconferentie voor Libanon. President Emmanuel Macron had de donortop donderdag al aangekondigd bij een bezoek aan de zwaar door een explosie getroffen hoofdstad Beiroet.

De EU wordt vertegenwoordigd door EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, die zaterdag in Beiroet de belangrijkste Libanese politici spreekt. De Europese Commissie heeft inmiddels meer dan honderd reddingswerkers naar Beiroet gestuurd en coördineert de hulpverlening die EU-landen op touw hebben gezet.

Lees ook:

De gevolgen van de explosie in Beiroet zijn desastreus voor Libanon

Een gigantische explosie in de haven van Beiroet heeft dinsdagavond een ravage aangericht. Een dag later heerst er nog altijd chaos in de Libanese hoofdstad.

Relatief liberaal Beiroet is meermaals uit zijn as herrezen

De verwoeste haven van Beiroet is van levensbelang voor Libanon. Inwoners houden dan ook hun hart vast voor de toekomst. Maar de lappendeken van religieuze groepen heeft eerder veerkracht getoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden