Aansprakelijk

Giftig drugsafval in Brabants bos nog altijd niet opgeruimd door ruzie over kosten. ‘Haast is geboden’

Onderzoek naar een grote lozing  van drugsafval op de Brabantse Wal. Beeld Roos Pierson
Onderzoek naar een grote lozing van drugsafval op de Brabantse Wal.Beeld Roos Pierson

Chemisch drugsafval verspreidt zich in een Brabants natuurgebied. Juridisch getouwtrek over de opruimkosten leidt ertoe dat niemand de lozing opruimt.

Stefan Keukenkamp

Natuurgebied ‘de Brabantse Wal’ in West-Brabant raakt verder vervuild, omdat niemand verantwoordelijkheid neemt om een enorme lozing van drugsafval op te ruimen. Onderzoekers en de milieudienst waarschuwen al sinds afgelopen zomer voor verspreiding van giftige chemicaliën die de bodem en het grondwater ernstig verontreinigen.

Zowel provincie Noord-Brabant als Brabants Landschap, eigenaar van het gebied, weigeren vooralsnog op te draaien voor de opruimkosten van de drugsdump die een jaar geleden werd ontdekt. De natuur dreigt daarmee verliezer te worden van juridisch getouwtrek over wie de dure sanering moet betalen, blijkt uit documenten in bezit van Trouw en BN de Stem na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Drugslab ontdekt

De politie ontdekte begin vorig jaar een drugslab in het buitengebied van Bergen op Zoom. Naast het lab werd in het bos van het Brabants Landschap een ‘drugsput’ gevonden. Via die put loosden criminelen vermoedelijk langere tijd grote hoeveelheden chemicaliën van drugsproductie in de bodem.

Uit onderzoek blijkt dat tot zes meter diepte 2500 kuub grond (bijna 40 zeecontainers) en het grondwater sterk verontreinigd zijn geraakt. Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap noemde de vondst eerder in Trouw een van de grootste drugslozingen die ooit is ontdekt in Nederland.

‘Haast is geboden’

De milieudienst (omgevingsdienst Midden- en West-Brabant) stelde onlangs een deadline aan het Brabants Landschap. Uiterlijk 15 februari moest worden begonnen met saneren van het vervuilde gebied “om verdere verspreiding te voorkomen”. Dat is niet gebeurd.

Haast bij dit soort grote drugsdumpingen is geboden, waarschuwt bodemdeskundige Theo Edelman. “Elke regenbui zorgt voor meer verspreiding via het grondwater. Dit levert grote risico’s op voor de natuur, vooral als de verontreiniging in oppervlaktewater belandt. Het moet worden opgeruimd voordat het verdere schade aanricht.” Wat de precieze impact is voor het gebied, is zonder verder onderzoek moeilijk te zeggen. Wel ligt er op ruim 1300 meter afstand een grondwaterwingebied.

De sanering is normaal gesproken de verantwoordelijkheid van de grondeigenaar. Brabants Landschap ging na de ontdekking dan ook voortvarend te werk. Een onderzoeksbureau bracht de omvang van de vervuiling in kaart. In juli vorig jaar concludeerden onderzoekers dat het opruimen een “spoedeisend belang” heeft om verspreiding van de vervuiling te stoppen.

Iedereen wijst naar elkaar

Nu de omvang bekend is, wijzen alle partijen naar elkaar over wie moet opdraaien voor de opruimkosten. Intussen is slechts de eerste zichtbare vervuiling opgeruimd. Brabants Landschap schrijft “zeer bezorgd” te zijn over de lozing en heeft vorige maand een brief gestuurd aan de provincie Noord-Brabant, waar de milieudienst onder valt. De particuliere natuurorganisatie zegt daarin geen enkele betrokkenheid te hebben gehad bij veroorzaken van de lozing. “Wij vinden het onredelijk dat wij de kosten van de sanering moeten dragen.”

De provincie gaf eerder aan niet te willen betalen voor de sanering, maar wil nog niet officieel reageren op de brief. Inmiddels is bij het Rijk wel aangeklopt om tegemoetkoming in de kosten. Die gesprekken lopen nog.

Brabants Landschap wijst naar de (voormalig) eigenaar en verhuurder van de schuur waar het lab is gevonden om de kosten op te verhalen. Als dat niet lukt moet de provincie zelf opdraaien voor de kosten, vindt de natuurorganisatie.

Uit een speciale subsidiepot voor drugsdumpingen is slechts ruim 17.000 euro beschikbaar gesteld als tegemoetkoming. Alleen al de vooronderzoeken overschrijden dat bedrag vele malen.

Verdachten in beeld

Brabants Landschap heeft aangifte gedaan van de lozing in het natuurgebied. In de zaak rond het aangrenzende drugslab zijn verdachten aangehouden op verdenking van het runnen van meerdere drugslabs, drugshandel en witwassen. De aangifte van Brabants Landschap vanwege de drugslozing wordt meegenomen in het onderzoek, laat het Openbaar Ministerie weten.

Lees ook:

Grootste drugsdumping ooit in Brabants natuurgebied blijft liggen

Een grote lozing van afval van drugsproductie in een Brabants natuurgebied is bijna een jaar na de vondst nog niet opgeruimd.

De grootste drugsput uit de Nederlandse geschiedenis is gevonden in een kwetsbaar natuurgebied

Een stuk natuurgebied op de Brabantse Wal is zwaar verontreinigd, nadat criminelen enorme hoeveelheden drugsafval ondergronds loosden. Deze ontdekte ‘drugsput’ tekent de steeds roekelozere manier waarop criminelen hun chemicaliën storten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden