Vaccin

GGD zegt klaar te zijn voor grote vaccinatiecampagne

De XL coronateststraat in Martiniplaza in Groningen, waar de GGD's massaal mensen kunnen testen.  Beeld Kees van de Veen
De XL coronateststraat in Martiniplaza in Groningen, waar de GGD's massaal mensen kunnen testen.Beeld Kees van de Veen

De GGD is klaar voor het massaal vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus zodra dat nodig is, dat zegt een woordvoerster van de GGD in een interview met de NOS.

Het vinden van voldoende personeel om te gaan prikken noemt de organisatie ‘waarschijnlijk geen probleem’. De GGD zegt bij de voorbereidingen met verschillende scenario’s te werken, afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar komt. In het huidige scenario gaat de GGD ervan uit dat het vaccineren van niet-risicogroepen in augustus start. Tot die tijd denkt de GGD dat vooral de huisartsen aan het werk moeten om risicogroepen in te enten, aldus de gezondheidsdienst tegen de NOS.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet eerder weten dat in de eerste week van januari de eerste mensen mogelijk worden ingeënt tegen het coronavirus. De GGD zegt nu rond 4 januari ‘binnen een paar dagen’ klaar te zullen zijn om te starten met het inenten van groepen, als blijkt dat de bijna 1 miljoen vaccins die mogelijk beschikbaar komen niet geschikt zijn voor de risicogroepen. De GGD zou dan al direct aan zet zijn.

De Jonge: ik snap de zorgen
Coronaminister Hugo de Jonge snapt dat zorgpartijen en vakbonden bezorgd zijn over zijn plan om in de eerste week van januari te beginnen met vaccineren. Maar hij blijft erbij dat die planning haalbaar is. Omdat een aantal dingen nog onzeker zijn, zullen uitvoerende instanties verschillende scenario’s moeten hebben voor het begin van de vaccinatiecampagne, aldus De Jonge. Hij hoopt over een week weer meer te kunnen zeggen over de vaccinatieplannen.

Als alles goed gaat komt de EMA eind december nog met een oordeel over het vaccin van Pfizer en BioNTech. Als daaruit blijkt dat de eerste leveringen toch niet naar de ouderen en risicogroepen kunnen, moeten de plannen snel worden omgegooid om in de eerste week van januari de eerste prikken te zetten. “Wás het maar alleen A of B”, zegt de Jonge. “Er zijn veel meer scenario’s. Dat maakt het nou zo moeilijk.”

Het voorbereiden zit hem bij de GGD nu vooral in het maken van plannen, gesprekken voeren met uitzendbureaus en het voorbereiden van de ICT. “Je kan niet alleen maar tenten neerzetten en 10.000 man aannemen. Dat is niet hoe je goed bent voorbereid. Je wilt ook niet honderd dingen voorbereiden waar je niets aan hebt”, zegt de GGD-zegsvrouw.

Hoeveel mensen er nodig zijn voor de massavaccinatie is nog niet bekend, maar vermoedelijk gaat het om duizenden. “Bij een eerdere massa-vaccinatie op meningokokken hebben we 3 miljoen prikken gezet met 7000 mensen op 200 locaties”, aldus de woordvoerster van de koepelorganisatie.

Lees ook:

Wat weten de Britten wat Europa niet weet?

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden