Tata Steel

GGD-directeur gaf opdracht om Tata Steel te schrappen in rapport over kanker

Uitzicht op de hoogovens van Tata Steel in Wijk aan Zee. Beeld ANP
Uitzicht op de hoogovens van Tata Steel in Wijk aan Zee.Beeld ANP
Sybilla Claus

Er is ophef ontstaan omdat de GGD Kennemerland in rapportages over de grote hoeveelheid kankergevallen in de regio de naam van staalgigant Tata heeft weggelaten. Het Noordhollands Dagblad had via de Wet openbaarheid van bestuur documenten opgevraagd en ontdekte dat in concepten de naam Tata juist veelvuldig voorkwam.

Ter verdediging meldde de GGD Kennemerland zaterdagavond dat de dienst ‘niet heeft gekeken naar de mogelijke oorzaak’. Daarom zou het eventuele veroorzakers niet specifiek bij naam hebben genoemd.

Het dagblad schreef eerder op zaterdag dat directeur Bert van de Velden, opdracht gaf de naam Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, te schrappen als oorzaak van het hoge aantal kankergevallen in Beverwijk.

Mogelijke veroorzakers van de kankergevallen zijn wel terechtgekomen in ‘interne conceptversies’ en de GGD zegt dit ‘te betreuren’. “Zeker omdat er behoefte is aan duidelijkheid over de oorzaak van de geconstateerde toename van het aantal gevallen van kanker.” In het bekritiseerde rapport van vorig jaar wordt het aantal kankergevallen op dat moment afgezet tegen een eerdere rapportage in 2007.

In Beverwijk komt 25 procent meer longkanker voor dan elders

Op basis van de documenten die het Noordhollands Dagblad inzag, 345 pagina’s aan e-mails en WhatsAppberichten van GGD-medewerkers, constateert de krant dat een rapport 25 procent meer gevallen van longkanker in de regio meldde dan het landelijk gemiddelde. Via andere wegen kwam de krant erachter dat in dichtbevolkte wijken het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. En dat dit niet in het rapport terechtkwam.

In het tv-programma Nieuwsuur zei journalist Bart Vuijk van het Noordhollands Dagblad dat in de documenten die hij inzag Tata zeventig keer genoemd is en “meestal in de context van: hoe houden we Tata uit dat rapport”. Volgens hem is dat ook een actieve opdracht geweest van de GGD-directeur. “Dat staat er namelijk een paar keer letterlijk in.”

De reactie van de GGD noemt Vuijk een ‘raar verweer’ omdat het rapport uit 2019 volgens hem door de GGD juist is gemaakt wegens commotie over emissies van Tata Steel, zogenoemde grafietregens. Tata Steel zei eerder zaterdag op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de totstandkoming van rapporten.

Advocaat Bénédicte Ficq heeft het bewuste artikel doorgestuurd aan de officier van justitie in Amsterdam. Die onderzoekt de aangifte die Ficq namens 1100 mensen tegen Tata heeft gedaan wegens het berokkenen van gezondheidsschade.

Lees ook:

Grafietregens van Tata Steel zijn schadelijk voor de gezondheid van jonge kinderen, zegt RIVM

De grafietneerslag die valt rondom Tata Steel in IJmuiden bevat zware metalen die schadelijk zijn voor jonge kinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden