Nieuws Wonen

Gezinnen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond blijven vaker in de stad

Een Marokkaanse familie viert het Suikerfeest. Jonge gezinnen van Turkse en Marokkaanse komaf verhuizen minder vaak de grote stad uit dan gezinnen met een autochtone achtergrond. Beeld ANP

Jonge gezinnen met een migratieachtergrond verhuizen minder vaak uit de grote steden dan jonge gezinnen van Nederlandse afkomst. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Dit zou niet te maken hebben met inkomen, huur- of koopwoning, of het aantal kinderen. “Mogelijk komt het door een verschil in woonwensen en voorkeur van omgeving”, zegt een woordvoerder van het CBS. In 2018 vertrok 12 procent van de Nederlandse gezinnen met kinderen jonger dan 4 jaar uit een van de vier grote steden, bij Turkse en Marokkaanse gezinnen was dat slechts 4 procent. Surinaamse en Antilliaanse gezinnen zitten ertussenin met 8 procent. Gezinnen met een migratieachtergrond verhuizen daarentegen iets vaker binnen de stad.

Huis met tuin

Jonge gezinnen verlaten de laatste jaren sowieso vaker de grote steden. Vooral gezinnen uit Amsterdam vertrekken voor hun kind naar de basisschool gaat, meestal naar een gemeente in de directe omgeving. Bijna één op de acht gezinnen verliet de hoofdstad in 2018, dat is een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Reden dat veel stellen en hun kleintjes verhuizen, is onder meer het tekort aan woonruimte. Jonge gezinnen zijn ook flexibel omdat ze vaak in een huurhuis wonen en dus makkelijk kunnen verhuizen.

Hoog inkomen

Daarnaast zoeken veel stellen een huis met een tuin. Daar is vooral in de hoofdstad een gebrek aan. Daar heeft slechts 46 procent van de gezinnen een tuin, een groot verschil met Utrecht waar het om 84 procent gaat. Rotterdam en Den Haag zitten ertussenin. Gezinnen die vertrekken, hebben, naast een Nederlandse achtergrond, ook vaak een hoger inkomen.

Lees ook:

Waarom de halve Randstad naar Zutphen verhuist: ‘Hier kan ik me opladen’

Journalist Mirjam van Biemen (43) had veel verhuisplekken op haar lijstje staan toen de Randstad geen optie meer was. Dat ze met haar gezin in Zutphen zou belanden, had ze niet verwacht. Het Gelderse stadje lijkt een magneet voor westerlingen met een voorliefde voor de vrije school.

Benjamin Fro (25) rapt over hoge huurprijzen en veryupping in de stad

Je kunt met de moed in je schoenen Amsterdam verlaten en verhuizen naar een beter betaalbare stad, maar je kunt ook rappen over veryupping en hoge huurprijzen. En dat is precies wat de Adam Bais (artiestennaam: Benjamin Fro) doet in zijn nummer ‘The City’. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden