null

Genderneutraal

Geslacht wordt over enkele jaren geschrapt van identiteitskaart

Beeld
Redactie

De letter M of V verdwijnt binnen vijf jaar van Nederlandse identiteitskaarten. Het kabinet wil daarmee mensen tegemoetkomen die zich niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen, laat emancipatieminister Ingrid van Engelshoven weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het weghalen van de kolom geslacht op de identiteitskaart is onderdeel van de ‘aanpak onnodige sekseregistratie’, waaraan de minister sinds vorig jaar werkt. De overheid steekt hiervoor ook de hand in eigen boezem. Zo vraagt de overheid op de website ‘Werken voor Nederland’ inmiddels niet meer naar het geslacht van de sollicitant in sollicitatieformulieren, aldus de minister.

De geslachtsaanduiding wordt pas over een aantal jaar geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien, aldus de minister. Dat maakt het makkelijk: de kosten en gevolgen van de verandering zijn daardoor ‘beperkt’, schrijft Van Engelshoven. De wet en de instructies voor de politie en de marechaussee moeten ook worden aangepast.

Belangenorganisaties COC Nederland (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen), NNID (seksediversiteit) en TNN (transgenders) hebben lang voor deze maatregel gepleit. Ze zijn dan ook ‘gelukkig met het kabinetsvoornemen’ en noemen het ‘geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs.’ Het schrappen van de registratie biedt volgens de organisaties ‘een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

Paspoorten

Paspoorten houden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Dat kan Nederland niet zomaar aanpassen, volgens de minister, omdat in een Europese verordening staat dat geslachtsaanduiding op het paspoort van EU-burgers verplicht is. Het kabinet wil nu afwachten of andere landen ook van de sekseregistratie op paspoorten af willen. Nederland is niet het enige land dat het geslacht van de ID-kaart haalt, ook Duitsland deed dat eerder.

Een ander aspect van de ‘aanpak onnodige sekseregistratie’ is de mogelijkheid om pasgeboren baby’s te registreren als genderneutraal of zonder geslacht, naast de categorie man of vrouw. Dit wordt voorlopig nog niet mogelijk, aldus de minister. De jurisprudentie hierover is nog volop in ontwikkeling en niet eenduidig, schrijft zij. Daarom wacht ze nadere ontwikkelingen af.

Lees ook:

Waarom registreren we überhaupt nog of iemand een man of een vrouw is?

Die verdeling in man of vrouw is niet meer van deze tijd, vindt de rechtbank in Roermond. Die oordeelde dat ‘de tijd rijp is voor erkenning van een derde gender’. Dat gebeurde in een zaak van iemand bij wie na de geboorte het geslacht niet duidelijk was, een intersekse conditie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden