Brandbrief G4

Gemeenten willen meer woningen en geld voor daklozen

Beeld ANP

De druk op het kabinet om de problemen in de daklozenopvang op te lossen neemt toe. Zowel de vier grote steden als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurden vrijdag een brandbrief. De gemeenten vragen om meer woningen en meer geld voor zorg en begeleiding.

In tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld tot 40.000. “De grens van wat we als G4-steden kunnen oplossen is bereikt”, schrijven de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De VNG stelt bovendien vast dat “deze toename geen voorbijgaand fenomeen is.”

De grote steden hopen op een landelijke afspraak, waarna elke gemeente een vaststaand aantal daklozen moet huisvesten. “Vergelijkbaar met de quota die gelden voor het huisvesten van statushouders.”

Daarnaast is er structureel meer geld nodig voor de opvang, volgens beide brieven. “In Amsterdam hebben we 28 miljoen euro nodig om de wachtlijsten weg te werken”, zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. “Voor alle gemeenten samen zijn we nog bezig om de cijfers te verfijnen.”

Ook vragen de steden om een aanpassing van de kostendelernorm. Die regeling zorgt voor een verlaging van de bijstandsuitkering als er meerdere volwassenen in een huis wonen. De norm werkt dakloosheid onder met name jongeren in de hand.

Het regent de laatste twee weken brandbrieven over de daklozenopvang. Woensdag luidde het Leger des Heils de noodklok. Een week eerder wees koepelorganisatie Federatie Opvang het kabinet erop dat gemeenten 700 miljoen euro extra nodig hebben, naast extra huizen.

De stroom aan post is geen toeval. Woensdag spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Uit de portemonnee van dit ministerie moet het grootste deel van de gevraagde miljoenen komen.

Lees ook:

Daklozen hebben allereerst een dak nodig, daarna volgt de rest

Het aantal daklozen in Nederland neemt sterk toe, de opvang in steden is vaak overvol. Daklozen hebben er baat bij eerst een huis te krijgen en daarna geholpen te worden met problemen als verslaving en schulden. Maar die huizen zijn er vaak niet.

Leger des Heils slaat alarm: nog meer daklozen als aanpak niet verbetert

Voor de opvang is minder tijd en geld, waardoor nog meer mensen op straat zullen belanden, waarschuwt het Leger des Heils.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden