Belastingen

Gemeenten vragen huiseigenaren 2,1 procent meer

null Beeld ANP
Beeld ANP

De woonlasten stijgen volgend jaar met gemiddeld 2,1 procent. Dat is minder dan de afgelopen twee jaar, toen de stijging telkens ruim 5 procent bedroeg.

Eric Brassem

Gemiddeld betalen huiseigenaren in 2022 iets meer dan 850 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffen- en rioolheffingen. Dat blijkt uit een peiling onder 106 gemeenten door de Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat is ongeveer een derde van de in totaal 352 Nederlandse gemeenten, en daarmee is de peiling volgens de VEH representatief, ook al ontbreken op dit lijstje nog enkele grote gemeenten. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht konden nog geen cijfers aanleveren. De cijfers van alle gemeenten verwacht de VEH in maart te kunnen verwerken.

Verschil 500 euro per jaar

De verschillen tussen de duurste en goedkoopste gemeenten kunnen oplopen tot bijna 500 euro per jaar. Harderwijk vraagt het minst (gemiddeld 601 euro); dat is ook de gemeente die de woonlasten voor 2022 het meest weet te verlagen, met ruim 10 procent. In Bodegraven-Reeuwijk zijn de huiseigenaren gemiddeld het duurst uit, met 1092 euro.

In zeven van de gepeilde gemeenten blijven de woonlasten voor huiseigenaren onder de 700 euro. Acht gemeenten leggen huiseigenaren woonlasten op van gemiddeld meer dan 1000 euro. Gemeenten waar de woonlasten het hardst stijgen zijn Noordwijk (11 procent), Teylingen (11,9 procent), Lisse (21 procent), en Papendrecht (22,5 procent).

De afvlakking in de gemiddelde stijging is van tijdelijke aard, vreest de VEH. Demissionair minister Ollongren van binnenlandse zaken heeft de gemeenten eenmalig extra budget beloofd vanwege de tekorten bij de uitvoering van jeugdzorgtaken en de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). “Vorig jaar en het jaar daarvoor gebruikten de gemeenten de ozb om tekorten op jeugdzorg en Wmo te dekken. Dat zorgde vooral in Amsterdam voor flinke stijgingen”, legt Hans André de la Porte van de VEH uit.

Oneerlijk

Volgens een ledenpeiling van de Vereniging vinden veel huiseigenaren het oneerlijk dat de rekening voor deze algemene maatschappelijke kosten op hen worden verhaald via de ozb. De la Porte: “Gemeenten halen geld op voor voorzieningen voor alle inwoners, van jongeren tot ouderen, en van cultuur tot sportfaciliteiten. Maar dat geld is niet bedoeld voor maatschappelijke zorgtaken als Wmo en jeugdzorg. Dat is een principieel punt.”

Naast de ozb blijft ook de gemeentelijke heffing voor afvalstoffen stijgen, met gemiddeld 7,8 procent (tegenover vorig jaar 9,5 procent). Dat komt doordat gemeenten voor verwerkt afval een landelijke afvalstoffenbelasting per ton betalen, en de totale hoeveelheid afval blijft stijgen, denkt De la Porte: “We zijn allemaal sinds de coronacrisis ons huis gaan opruimen en meer gaan klussen, dat levert allemaal heel veel meer afval op. En omdat we meer online zijn gaan bestellen moeten gemeenten grote hoeveelheden karton en papier ophalen.”

Lees ook:

Gemeentelijke woonlasten stijgen, vooral de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog

Nederlanders zijn dit jaar meer geld kwijt aan gemeentelijke belastingen dan in 2020. Dat komt vooral door de stijging van de afvalstoffenheffing, de grootste sinds 2007.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden