Veiligheidsberaad

Gemeenten moeten de drukte met Pinksteren naar eigen inzicht beheersen

Drukte op het Quackstrand bij Hellevoetsluis op Hemelvaartsdag. Vanwege het mooie weer trokken mensen op hun vrije dag richting de Nederlandse stranden.  Beeld ANP
Drukte op het Quackstrand bij Hellevoetsluis op Hemelvaartsdag. Vanwege het mooie weer trokken mensen op hun vrije dag richting de Nederlandse stranden.Beeld ANP

Na een Hemelvaart vol afgesloten parken en stranden kwamen 25 burgemeesters maandagavond bij elkaar om te overleggen over de handhaving van de coronamaatregelen. Want met Pinksteren wordt het opnieuw zonnig, warm en dus waarschijnlijk ook druk. Maar landelijke drukterichtlijnen komen er voorlopig niet.

Robin Goudsmit

De 25 burgemeesters zitten samen in het Veiligheidsberaad, de koepelorganisatie van de verschillende veiligheidsregio’s. Na een druk Hemelvaartweekend staat een nieuwe beproeving voor de deur: vanaf Tweede Pinksterdag om 12:00 uur mogen in Nederland de terrassen weer open. Mensen kunnen ook weer uiteten, mits ze een tafeltje reserveren. Veel restaurants zijn inmiddels al volgeboekt. Extra drukte valt daarom te verwachten.

Bovendien is het gevaar van de drukte na Pinksteren nog niet voorbij. Voorbereidingen treffen voor een zonnige zomer waarbij mensen niet op vakantie kunnen naar het buitenland, maar toch van het weer willen genieten is nodig, vindt het Veiligheidsberaad. De wens om naar buiten te kunnen, blijft schuren met de coronavoorschriften, is de verwachting. Inmiddels wordt er daarom regelmatig overlegd door het Veiligheidsberaad, bijna wekelijks, zegt een woordvoerder.

Voorlopig geen landelijke drukterichtlijn

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zei na Hemelvaart dat het mooie weer waarschijnlijk om meer beperkingen zou vragen. Toch zit een landelijke richtlijn voor omgaan met drukte er voorlopig niet in. Het Veiligheidsberaad vindt handhaving vooral een gemeentelijke taak. De mantra blijft daarom ook na maandag: maatwerk en lokaal ingrijpen. Dat zal vooral nodig zijn in binnensteden, recreatiegebieden met water en in grensgebieden zoals Limburg. Daar was het eerder vooral erg druk. Regionale samenwerking is daarom geboden, vinden de deelnemers aan het Veiligheidsberaad. De veiligheidsregio's aan de kust zijn al gaan samenwerken om op de stranden de hoeveelheden mensen in te perken.

Met die lokale aanpak zal de drukte toch het beste kunnen worden bezworen, zegt een woordvoerder. “Je kan nooit op voorhand weten waar het druk wordt, maar gemeenten kennen de hotspots.” Ook psychisch liggen nieuwe landelijke richtlijnen voor omgaan met drukte niet lekker, zegt ze. “Een overheid die alles op voorhand dichtgooit, daar wordt niemand blij van.” Bovendien is er ondanks de drukte met Hemelvaart nog steeds veel vertrouwen in het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. “In tachtig tot negentig procent van de gevallen ging alles gewoon goed.”

Lees ook:

Het hitteplan botst met de coronaregels

Als het weer een hete zomer wordt, krijgen vooral ouderen het moeilijk. Het Nationale Hitteplan druist in tegen de coronaregels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden