GaswinningKleine velden

Gemeenten met kleine gasvelden schrijven brandbrief aan Wiebes

Demonstranten tegen de winning van aardgas en aardolie bij het hoofdkantoor van de NAM om te protesteren tegen gevolgen van de gaswinning en de aardbevingen. Beeld ANP
Demonstranten tegen de winning van aardgas en aardolie bij het hoofdkantoor van de NAM om te protesteren tegen gevolgen van de gaswinning en de aardbevingen.Beeld ANP

Gemeenten met kleine gasvelden zijn bang dat de Rijksoverheid die velden versneld wil leegpompen. Ondanks de toezegging van het kabinet om de gaswinning in deze kleine velden af te bouwen, vrezen zij dat er meer gas wordt opgepompt. Ruim tien gemeenten trekken bij minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat aan de bel, omdat ze aardbevingen vrezen.

Het Rijk is de gaswinning in Groningen in rap tempo aan het afbouwen, maar naast het grote Groningenveld zijn er nog zo’n 240 kleinere gasvelden in Nederland. Veel daarvan liggen in de Noordzee. Op land liggen er ongeveer 125, het merendeel in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Klaas Valkering is wethouder in Bergen (Noord-Holland), een van de gemeenten waar al gas uit een klein veld gewonnen wordt. Bergen is naar de Raad van State gestapt om een nieuwe vergunning voor gaswinning aan te vechten. Met die vergunning mag er de komende jaren 286 miljoen kuub worden gewonnen uit het gasveld.

Magnitude 4

Valkering verwacht problemen als de winning wordt verhoogd. Uit een onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van begin dit jaar bleek dat bevingen tot magnitude 4 in Bergen niet zijn uit te sluiten, als het gasveld versneld wordt leeggepompt. Valkering: “Dat is zwaarder dan de zwaarste aardbeving tot nu toe in Groningen.” De beving bij Huizinge in 2012 had een magnitude van 3,6.

In het verleden had Bergen last van aardbevingen toen gas uit andere velden werd opgepompt. Die winning werd rond 2000 gestaakt, maar nog steeds hebben enkele woningen scheuren uit die tijd.

Naast de gemeente Bergen tekenden onder andere Beemster, Nissewaard en Smallingerland de brief die naar minister Wiebes gaat. Valkering: “Het Rijk moet de gaswinning niet abrupt verhogen. Dan trilt het land van Groningen tot Zeeland en weer terug.”

Afbouw gasvraag

Het is maar de vraag of het zover komt. Het SodM zegt dat het klopt dat in Bergen een kans bestaat op een beving met magnitude 4, maar die “is heel erg klein.” Volgens het SodM waren er in 2018 in totaal zes aardbevingen bij de kleine velden, waarvan drie zwaarder dan magnitude 1,5. In Groningen waren dat jaar negentig bevingen, waarvan vijftien zwaarder dan 1,5.

Het ministerie van economische zaken weerspreekt dat de beëindiging van de gaswinning in Groningen leidt tot het oppompen van meer gas uit kleine velden. In 2018 werd volgens een onderzoek van TNO minder opgepompt dan in 2016 en 2017. “Met afbouw van de gasvraag door de energietransitie, is ook de gaswinning uit kleine velden in de afbouwfase beland”, zegt een woordvoerder.

Lees ook:

Kleine gasvelden worden nu versneld leeggepompt

Nu rond Slochteren de gaswinning wordt afgebouwd, stijgt de winning uit kleine velden in de omgeving.

De gaskraan dicht? Slochteren heeft nog 240 kleine broertjes

De Groningse gaskraan gaat in 2030 dicht. Alles wijst erop dat Nederlanders dan nog steeds ‘gasverslaafd’ zijn. Moeten de kleine gasveldjes overuren gaan draaien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden