Week van de Alfabetisering

Gemeenten krijgen vijf miljoen om laaggeletterdheid aan te pakken

Gemeenten gaan meer doen tegen laaggeletterdheid. Hiervoor ontvangen ze vijf miljoen euro per jaar in 2020, dat bedrag loopt op naar 7,3 miljoen in 2024. 

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) maakte maandag afspraken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over laaggeletterdheid. Dat deed ze tijdens de aftrap van de Week van de Alfabetisering, waarin de Stichting Lezen en Schrijven werkgevers oproept meer te doen om medewerkers met laaggeletterdheid mee te laten komen met de digitalisering. Volgens de Stichting hebben zo'n 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en rekenen. Ook zijn de digitale vaardigheden van deze groep niet goed ontwikkeld.

“Het is erg goed dat gemeenten nu aan zet zijn", zegt Maurice de Greef hoogleraar leereffecten lageropgeleiden aan de Vrije Universiteit Brussel. Laaggeletterdheid heeft namelijk vaak een relatie met schuldproblematiek, zegt De Greef. Juist gemeenten hebben zicht op inwoners met schulden. In de afspraken die VNG met de minister maakt, staat bijvoorbeeld dat medewerkers van de gemeenten worden ingelicht over hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen. Mensen die aankloppen voor schuldhulpverlening kunnen in aanmerking komen voor een taalcursus. Gemeenten gaan scherp toezien op de kwaliteit van deze cursussen.

Volgens hoogleraar De Greef is het geld dat nu vrijkomt een goed begin om laaggeletterdheid in Nederland aan te pakken. “Zeker als je bedenkt dat tweederde van het budget voor volwasseneducatie is wegbezuinigd”, aldus De Greef. Met enige jaloezie kijkt hij naar West-Vlaanderen waar veel meer aandacht is voor deze problematiek. Eerder dit jaar maakte het kabinet al plannen bekend 425 miljoen euro vrij te maken voor het bestrijden van laaggeletterdheid tussen 2020 en 2024.  

Lees ook:

De aanpak van laaggeletterdheid is dweilen met de kraan open, waarschuwen experts

Formulieren invullen, bijsluiters lezen of omgaan met computers: het zijn struikelblokken waar laaggeletterden dagelijks tegenaan lopen. Om deze groep te helpen trekt het kabinet 425 miljoen euro uit van 2020 tot 2024.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden