GoedemorgenWaardebon

Gemeente Utrechtse Heuvelrug trakteert inwoners met laag inkomen. Hoe sociaal is dat?

Minima in de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen een voucher van 15 euro om in de lokale horeca te besteden.  Beeld ANP
Minima in de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen een voucher van 15 euro om in de lokale horeca te besteden.Beeld ANP

De gemeente Utrechtse Heuvelrug steunt de horeca door mensen met een laag inkomen een voucher van 15 euro te geven. Maar die hebben meer aan geld dan aan zo’n waardebon, redeneren organisaties die opkomen voor minima.

Lukas van der Storm

Een klein gebaar voor groepen die het de afgelopen jaren zwaar hebben gehad. Zo is een opmerkelijke nieuwe regeling van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bedoeld. Mensen met een minimuminkomen kunnen daar de komende tijd een horecavoucher ter waarde van 15 euro aanvragen. Die kunnen ze besteden bij 13 horecabedrijven in de gemeente.

De gemeente betaalt dus in feite de uitsmijter, het biertje of het ijsje van inwoners met een laag inkomen. En steunt op die manier weer de plaatselijke horeca. “Mensen met een smalle beurs en horecaondernemers zijn hard getroffen door de coronacrisis”, schrijft de gemeente op zijn website. “Dit is een blijk van waardering en steun voor hard getroffen groepen.”

Maar op die redenering van de gemeente valt wel wat af te dingen. Want zijn minima als ze de energierekening niet meer kunnen betalen nou echt geholpen met relatief dure koffie in de horeca? Zo’n sturende gift is nogal betuttelend, concludeert een woordvoerder van de Landelijke Cliëntenraad, die mensen met een uitkering vertegenwoordigt. “Mensen hebben meer aan 15 euro contant.”

Het is een discussie die in het armoedebeleid vaker opspeelt: zo kreeg de gemeente Groningen behoorlijk wat kritiek vanwege kerstpakketten voor minima die vooral goedkope rommel bevatten. “Zo'n voucher is op zich vooral een sympathiek gebaar", vindt een woordvoerder van vakbond FNV. “Maar vanuit minimabeleid geredeneerd zou je dit geld beter op een andere manier kunnen besteden.”

Lees ook:

Ook Nederlanders met een hoger inkomen beginnen inflatie nu te voelen

Bijna iedereen voelt de inflatie inmiddels, nu ook fors meer mensen met een bovenmodaal inkomen op hun uitgaven moeten letten. Veel minima hebben zich al eerder aangepast aan de hogere prijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden