Aanmeldcentrum

Gemeente Roosendaal stuurt bus naar Ter Apel: asielzoekers hoeven niet op stoel te slapen

Een lege bus van buslijn 73 naar Ter Apel op het busstation in Emmen in december 2021. Beeld ANP
Een lege bus van buslijn 73 naar Ter Apel op het busstation in Emmen in december 2021.Beeld ANP

De gemeente Roosendaal stuurt een bus naar Ter Apel. Zo’n vijftig asielzoekers dreigden daar op stoelen te moeten slapen, omdat er geen chauffeur was om ze naar de noodopvang in de Brabantse stad te rijden.

Stefan Keukenkamp en ANP

Onduidelijk is of iedereen in Ter Apel vannacht een bed heeft, omdat meer mensen zich kunnen hebben gemeld bij het aanmeldcentrum.

De hoop is dat de bus rond 23.00 uur vanuit Ter Apel richting Roosendaal kan vertrekken, aldus het COA. “Toen de burgemeester hoorde dat de vluchtelingen nog een dag later zouden komen, vond hij dat onacceptabel. Als er geen bus van noord naar zuid kan, dan maar andersom”, meldt een woordvoerder van de gemeente Roosendaal aan Omroep Brabant.

Het lukte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in eerste instantie niet om vervoer te vinden voor de groep. Ter Apel, waar maximaal 2000 asielzoekers kunnen worden opgevangen, gaat de afgelopen maanden gebukt onder een grote instroom van asielzoekers en een beperkte uitstroom.

Tekort aan chauffeurs

Klaas Jan de Vries, directeur van Drenthe Tours, was eerder al gebeld door het Rode Kruis en het vervoersbedrijf waarmee het COA samenwerkt met de vraag om te helpen. “We hebben de bussen wel, maar geen chauffeurs”, reageerde De Vries. “Voor vijftig mensen is maar één chauffeur met bus nodig, maar die chauffeur is er niet. Het is geen onwil, we zijn nog aan het zoeken.”

In Noord-Nederland zijn stremmingen op het spoor, waardoor de NS bussen nodig hebben, en er zijn in deze tijd van het jaar veel schoolreisjes. Daar komt de personeelskrapte bovenop. “De chauffeurs moeten voldoende rusten, want ze moeten morgen weer op pad.”

Het Brabantse Roosendaal ligt daarbij ook nog aan de andere kant van het land. “Dan ben je totaal acht uur bezig, het is te ver om ’s avonds nog iemand voor te vinden. Ik heb nog gezegd: zorg nou dat die noodopvang dichterbij is.”

Wel vervoer naar Beuningen

Er was wel al vervoer gevonden voor vijftig asielzoekers die in een noodopvanglocatie in het Gelderse Beuningen gaan slapen.

In de nacht van maandag op dinsdag moesten ook al ongeveer dertig mensen de nacht doorbrengen op een stoel omdat er geen plaats meer was in de centrale opvanglocatie, waar plaats is voor 2000 mensen.

Het COA heeft volgens de woordvoerder woensdagmiddag alle moeite gedaan om vervoer te vinden voor vijftig mensen die in Roosendaal in Noord-Brabant ondergebracht zouden worden. “Dit is absoluut niet wat we willen, maar er is op dit moment geen andere oplossing”, aldus de zegsman van het COA. De asielzoekers die de komende nacht op een stoel moeten doorbrengen, worden donderdag alsnog naar een crisisnoodopvanglocatie gebracht.

Ook het ministerie van justitie en veiligheid heeft nu geen oplossing. “Crisisnoodopvang is ingezet en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand buiten hoeft te slapen”, laat een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) weten. Het ministerie zegt niet in staat te zijn om bijvoorbeeld een bus die kant op te sturen. “We doen echt alles wat we kunnen.”

Lees ook:

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden