null

Gelderland

Gemeente Rheden stelt voormalig klooster tijdelijk beschikbaar voor opvang asielzoekers

Als het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel de komende weken te vol is, worden de vluchtelingen mogelijk overgebracht naar een voormalig klooster in het dorp De Steeg in de Gelderse gemeente Rheden.

ANP

Het klooster is van 15 tot 29 juni beschikbaar voor crisisnoodopvang. Dat moet het overvolle aanmeldpunt in Ter Apel ontlasten.

Na 29 juni zijn andere regio’s aan de beurt om asielzoekers over te nemen. Het klooster wordt dan gebruikt om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Die kunnen er één tot twee jaar blijven. Daarna komen er woningen in het gebouw.

De veiligheidsregio Gelderland-Midden, waar Rheden onder valt, is vanaf volgende week twee weken lang aan de beurt om crisisnoodopvang te realiseren. Gelderland-Zuid staat in diezelfde periode ingeroosterd. Die regio gebruikt een voormalige coronavaccinatielocatie in Culemborg voor de asielzoekers.

De regio Midden- en West-Brabant heeft nog geen locatie beschikbaar voor die twee weken. Het is nog niet bekend wat de vierde regio is die dan crisisnoodopvang achter de hand moet houden.

Bij toerbeurt

De 25 veiligheidsregio’s moeten bij toerbeurt klaarstaan voor crisisnoodopvang. Elke twee weken moeten vier regio’s elk 150 plekken verzorgen, zodat ze samen 600 asielzoekers kunnen opvangen.

De eerste lichting is nu aan de beurt. Dit zijn de regio’s Amsterdam-Amstelland, Groningen, Friesland en Zeeland. Friesland en Groningen hebben daarvoor sporthallen in Heerenveen en Leek achter de hand, in Zeeland is de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar. Amsterdam-Amstelland heeft voor zover bekend nog geen locatie.

Ondanks de extra opvangplekken was het in de nacht van dinsdag op woensdag weer te druk in Ter Apel. Volgens het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zijn de vereiste 600 plekken niet allemaal beschikbaar, en zitten de plekken die er wel zijn helemaal vol.

Eind juni en begin juli zijn onder meer Utrecht, Brabant-Noord en Drenthe aan de beurt voor crisisnoodopvang. Zij vormen de derde lichting, samen met een nog niet bekende vierde regio. In de tweede helft van juli volgen Hollands Midden en Noord-Holland Noord, en mogelijk ook Brabant-Zuidoost. Twente is eind juli en begin augustus aan de beurt.

Lees ook:

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden