Stikstof

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boerenprotest in Den Haag. Beeld ANP

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten gisteren laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Volgens Gelderland is het de bedoeling dat Rijk en provincies uiterlijk op 1 december met duidelijke definities komen over welke stikstofmaatregelen de agrarische sector gaan treffen. Daarover moet nog gepraat worden met vertegenwoordigers van de boeren. Volgens Gelderland is er in eerste instantie te snel gewerkt aan het stikstofprobleem, waardoor de belanghebbenden niet zijn gehoord. “Om herhaling hiervan te voorkomen willen wij rust, ruimte en zorgvuldigheid”, aldus het provinciebestuur. 

Lees ook:
Het stikstofprobleem deelt het land in tweeën

Fel protesterende boeren kregen vier van de twaalf provincies zo ver het loket voor bouwvergunningen dicht te houden, tot er voor de landbouw werkbare afspraken zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden