Besmettingen

Gehoopte afvlakking van besmettingen blijft uit

Beeld EPA

Voorlopig leiden de nieuwe coronamaatregelen nog niet tot het afvlakken van het aantal besmettingen. Integendeel. Nieuwe, verder ingrijpende, beperkingen dreigen.

De hoop van het kabinet dat aan het eind van deze week de eerste effecten van de coronamaatregelen zichtbaar zouden zijn, blijkt voorlopig ijdel. De besmettingscijfers stabiliseren nog niet, integendeel, donderdag werd een recordtoename van 5831 nieuwe besmettingen geregistreerd. Woensdag waren dat er nog 4994. De druk om steviger in te grijpen neemt toe, ook een nieuwe lockdown is niet uit te sluiten.

Wat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners betreft, is Nederland inmiddels de grootste coronabrandhaard van Europa. Ook wereldwijd behoort Nederland tot de zwaarst getroffen landen in de tweede virusgolf. En voorlopig is van enige afremming van het aantal besmettingen nog geen sprake.

Voor het kabinet is het extra verontrustend dat ook in de vier grote steden de groei er voorlopig nog niet uit is. Twee weken geleden kondigde het kabinet de eerste maatregelen aan in acht regio’s in de Randstad. Daar moesten kroegen eerder dicht en werd de groepsgrootte voor feestzalen beperkt. Aangezien het zo’n tien dagen duurt voordat mensen symptomen krijgen, zouden de beperkingen inmiddels te zien moeten zijn in de cijfers. Dat is niet het geval.

Er liggen nog enkele maatregelen op de plank

Dat geldt ook voor de steviger landelijke maatregelen die vorige week maandag werden aangekondigd. Het kabinet vervroegde horecasluitingstijden in het hele land naar 10 uur ’s avonds, beperkte de groepsgrootte voor bijeenkomsten tot dertig mensen, verbood publiek bij sportevenementen en kwam een dag later met een ‘dringend advies’ om mondkapjes te dragen in publieke openbare ruimten.

Als begin van volgende week nog geen afname van het aantal besmettingen te zien is, zal het kabinet zich genoodzaakt zien om harder in te grijpen. Er liggen nog enkele maatregelen uit het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) op de plank. Daaronder vallen een verdere inperking van de groepsgrootte in binnenruimtes en een avondklok. Nu het coronavirus blijft groeien, zijn ook verder ingrijpende maatregelen niet uit te sluiten, zoals een nieuwe lockdown. Het kabinet is zeer huiverig om zover te gaan, vanwege de desastreuze gevolgen voor de economie. Maar Rutte zei eerder dat hij de maatregel niet kan uitsluiten.

Voorlopig staat een nieuwe coronapersconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gepland voor aankomende dinsdag. Normaal gesproken overlegt de ministerraad deze vrijdag over het virus, waarna het kabinet maandag knopen doorhakt, na een nieuw advies van het OMT. Mogelijk is er zondag eerst nog een informeel overleg op het Catshuis, maar de regering probeert die bijeenkomsten te beperken nu de vermoeidheid toeslaat bij Rutte en De Jonge. Niet uit te sluiten valt dat de persconferentie naar voren gehaald wordt, bijvoorbeeld naar maandag. Twee weken geleden besloot het kabinet daartoe, toen de strategie van lokale maatregelen niet langer houdbaar bleek.

Lees ook:

Hoe Rutte en De Jonge in drie dagen tijd het coronabeleid compleet omgooiden

In krap drie dagen gooien Mark Rutte en Hugo de Jonge het roer om. Oplopende besmettingscijfers, halsstarrige burgemeesters, een kritische coalitie, externe experts én uitputting dwingen het kabinet tot landelijke maatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden