ReportageVerkiezingen Eemsdelta

Geen toekomst voor jongeren in de Eemsdelta? Als het aan de jongerenpartij ligt, is dat straks verleden tijd

Verkiezingsbord in Stedum.Beeld Reyer Boxem

Bij elk onderzoek naar bevolkingskrimp eindigt Delfzijl en omstreken standaard in de toptien. Voorzieningen verdwijnen omdat jongeren het gebied verlaten omdat ze er geen toekomst zien. Als het aan de Jongerenpartij Eemsdelta ligt, is dat straks verleden tijd.

De Jongerenpartij Eemsdelta doet een gooi naar een raadszetel in de fonkelnieuwe gemeente Eemsdelta, die per 1 januari ontstaat als Loppersum, Appingedam en Delfzijl fuseren. Woensdag tijgen de Lopsters, de Damsters en de Delfzijlsters naar de stembussen, die met looproutes, extra vrijwilligers voor toezicht op dranggedrag en ieder een eigen meeneempotlood coronabestendig zijn gemaakt. 

Nee, zegt lijsttrekker Mark Pereboom uit Holwierde, het was zeker niet zijn ambitie om de politiek in te gaan en al helemaal niet om lijsttrekker te worden. Hoe gaat zulks? Via zijn werk, een stage bij een organisatie die jongeren ondersteunt, komt hij veel met de doelgroep in aanraking, hij hoort de verhalen, de angsten en de aarzelingen die leven onder de jongelui in de ommelanden. “In de gamewinkel waar ik geregeld kom, raakte ik in gesprek met de oprichter van de partij. Of ik eens koffie wilde komen drinken.” 

Krimp tegengaan

Wat ze willen? De krimp tegengaan. Het gebied aantrekkelijk maken en houden voor jongeren. “Voor tieners, maar ook voor jongvolwassenen en eind-twintigers die huizen kopen en zich settelen. Al die groepen hebben allemaal hun eigen visie en hun eigen behoeften.”

Een belangrijk speerpunt, zegt Pereboom, zijn activiteiten. “We horen heel vaak terug dat er niets te doen is, dat jongeren daarom in andere steden gaan shoppen en stappen. Natuurlijk ga je daar niet helemaal over als gemeente, het is een samenspel. Maar we kunnen het wel interessanter maken voor ondernemers.”

Ook een thema: de strijd tegen drugs, in de gemeentes is dit een groot probleem, zegt hij, voor jonge ouders is het een reden om te vertrekken, die willen dat hun kind veilig kan spelen zonder rondhangende sujetten bij de speeltuin. “En tegelijkertijd: die gebruikers staan daar ook met een reden - het is de uitdaging om die te vinden. Je kunt natuurlijk meer handhaven, maar hoe mooi is het als dat niet nodig is omdat je overlast kunt voorkomen?”

Klaar met het negatieve gedoe, met geklaag en gecalimero

De lijsttrekker noemt zichzelf links, maar op de lijst staat ook een voormalig PVV’er. “We zijn niet per se links of rechts. Het gaat ons om de jongeren.”

Daarover gesproken: Pereboom is 37. Op de lijst staan twintigers, maar ook een zestiger. Beetje raar misschien? Welnee, zegt de lijsttrekker. “Als je ouder bent heb je veel dingen al eens meegemaakt en kun je vanuit die levenservaring veel toevoegen.”

En dan is er nog dat smetje. Twee leden stonden terecht voor een inbraak, de ene kreeg een werkstraf, de ander werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf. Desgevraagd zegt Pereboom: “Wie een fout maakt, hoeft dat niet zijn hele leven mee te dragen. Veel jongeren lijden veel te lang onder fouten en oordelen.”

Weet je, zegt hij: het moet eens afgelopen zijn met dat negatieve gedoe, met dat geklaag en gecalimero. “Als je de wereld wil veranderen, moet je dat zelf doen. Iedereen heeft een eigen visie, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een betere leefomgeving.”

Lees ook:

Stemmen in coronatijd: eerste verkiezingen van woensdag zijn een belangrijke testcase voor maart 2021

Woensdag vinden gemeentelijke herindelingsverkiezingen plaats. De eerste coronaverkiezingen van Nederland zijn een belangrijke testcase voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. De gemeenten hopen dat niet te veel kiezers zich door het virus laten weerhouden.

Het partijlogo op een flesje desinfectiegel: zo ziet campagnevoeren eruit ten tijde van corona

Niet in partij-jas op het marktplein flyers uitdelen, maar live op Facebook de standpunten toelichten. In zeven Nederlandse gemeenten wordt volop campagne gevoerd. Maar door de tweede golf verloopt die anders dan gewoonlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden