Schade opmaken

Geen stilte na Eunice. Nederland kan de komende dagen rekenen op meer storm

Een boom ligt op de weg aan de Leliegracht in Amsterdam. Beeld ANP
Een boom ligt op de weg aan de Leliegracht in Amsterdam.Beeld ANP

De zware storm Eunice is achter de rug, maar dat betekent niet dat Nederland van het stormachtige weer is verlost. Er komt nog meer storm aan, waarschuwt Weer.nl.

Marco Visser

De windstoten zijn niet zo hevig als tijdens Eunice, maar de storm kan zondagavond en maandagmiddag wel schade veroorzaken.

Zondag valt er niet alleen veel regen, er staat in de ochtend en middag al een stevige wind. Aan zee kunnen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voorkomen. Het stormachtige weer heeft te maken met een groot lagedrukgebied dat vanaf het Verenigd Koninkrijk richting Denemarken trekt. Wanneer ‘s avonds een pittig koufront overtrekt neemt in het hele land tijdelijk de kans op (zeer) zware windstoten toe. Boven land kunnen dan windstoten tot 100 kilometer per uur optreden, aan zee mogelijk tot 120 kilometer per uur.

In de nacht naar maandag verdwijnen de zwaarste windstoten, maar aan zee staat nog lange tijd een windkracht 8 à 9 met windstoten van tussen de 90 à 100 kilometer per uur.

Ondertussen maakt Nederland de schade op van de storm die vier levens kostte. Omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten als gevolg van de storm veroorzaakten in grote delen van Nederland overlast. Op diverse plekken moesten mensen hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.

In Amsterdam waaiden vermoedelijk zo'n honderd bomen om, wat ook dodelijke slachtoffers tot gevolg had. Volgens de gemeente zal het zeker dagen en mogelijk weken duren voordat alles is opgeruimd. De hoofdstedelijke parken blijven zeker tot zondagochtend gesloten vanwege risico’s met vallende takken en bomen die alsnog omvallen.

Medewerkers van de gemeente ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht. Beeld ANP
Medewerkers van de gemeente ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht.Beeld ANP

Toen in grote delen van Nederland de zwaarste storm voorbij was, werd het noorden getroffen. In het Groningse Appingedam werden vrijdag even voor middernacht woningen ontruimd. De daken van drie woonblokken drive-in woningen waren zwaar beschadigd. Ook in de stad Groningen zijn bewoners van zes huizen ‘s nachts geëvacueerd omdat het dak er is afgewaaid. Er zijn geen gewonden gevallen.

Huizen rondom de Elandkerk in Den Haag werden vrijdagavond laat opnieuw ontruimd vanwege een beschadigde kerk. Meerdere dakleien zijn van een van de twee kerktorens gevallen. Daardoor kan de toren mogelijk instabiel worden, is de conclusie na onderzoek. Zaterdag zullen de torens aan de Elandstraat verder geïnspecteerd worden.

De politie heeft huizen in de omgeving van de Haagse Elandkerk ontruimd. Een van de torens van de grote kerk is door de storm Eunice is instabiel geworden en gaat heen en weer. Beeld ANP
De politie heeft huizen in de omgeving van de Haagse Elandkerk ontruimd. Een van de torens van de grote kerk is door de storm Eunice is instabiel geworden en gaat heen en weer.Beeld ANP

Eunice eist zeker dertien levens in Europa

Omvallende bomen en rondvliegend puin veroorzaakt door de zware storm Eunice hebben in Europa aan zeker dertien mensen het leven gekost. Ook raakten tal van mensen gewond.

In Nederland kwamen vier mensen om, in Duitsland minstens twee en in België overleed een Brit. Hulpdiensten in het Verenigd Koninkrijk meldden zeker twee overleden slachtoffers en ook in Ierland en Polen vielen er doden.

Schademeldingen verzekeraar

Verzekeraar Interpolis had vrijdagavond al “erg veel schademeldingen” binnengekregen, zo laat een woordvoerder weten. In een paar uur tijd steeg het aantal schademeldingen sinds woensdagavond van 1062, vooral meldingen na storm Dudley, “naar maar liefst 2421 om 20.00 uur vrijdagavond”.

Meer dan 90 procent van die meldingen betreft schade aan woningen. “Vaak gaat het om schade aan daken door losgewaaide dakpannen of dakdelen en er zijn beschadigingen door vallende takken en bomen.” De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland.

Treinuitval. Beeld ANP
Treinuitval.Beeld ANP

Eunice bij de zwaarste stormen sinds 1970

Eunice heeft de lijst van zwaarste stormen sinds 1970 gehaald. Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations, waarna hij een plek in de lijst krijgt.

Kenmerkend aan Eunice is dat de hoogst gemeten windvlaag niet aan de kust, maar boven land voorkwam. In Cabauw in Utrecht spande de wind de kroon met een vlaag van ruim 145 kilometer per uur.

Ravage op het spoor

Het vervoer op de weg en het spoor lag vrijdag deels stil of kreeg te maken met ernstige hinder. Vooral de ravage op het spoor was groot. Treinen bleven gisteren al stil staan, en zullen dat zaterdag deels ook doen.

Medewerkers van ProRail begonnen vanmorgen met reparaties. Op veel trajecten zijn bomen gevallen of is er schade aan bovenleidingen. “We zien vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen”, stelde ProRail.

Op Twitter spreekt de spoorbeheerder van “enorme schade”. NS waarschuwt treinreizigers dat ze er rekening mee moeten houden dat in de loop van de middag de eerste treinen weer rijden. “Plan uw reis kort voor vertrek”, stelt NS op de website.

Rond 08.00 uur meldde Prorail in het liveblog over de storm dat op enkele lijnen het herstel snel gaat en dat daar “voorzichtig weer treinen kunnen rijden”. Het betreft hier treinen van regionale vervoerders, niet van NS.

Bussen zoveel mogelijk volgens dienstregeling

Busmaatschappijen starten zaterdagochtend eveneens hun dienstregeling weer op. De bussen van Arriva rijden zaterdag zoveel mogelijk weer volgens de normale dienstregeling. Ook busvervoerder Connexxion rijdt weer volgens planning, zo laat de vervoerder weten via Twitter.

Ook op de wegen wordt deze zaterdagochtend al hard gewerkt aan het opruimen van takken, bomen, verkeersschermen en andere materialen die op de weg terecht zijn gekomen.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. “Hou rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden”, adviseert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden