UpdateMoord Derk Wiersum

Geen publiek en pers bij proces tegen liquidatiebende

Bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum zijn bloemen neergelegd. Beeld ANP

De Amsterdamse rechtbank heeft besloten de zittingen van 24 en 26 september in de strafzaak-Marengo achter gesloten deuren te behandelen. Ondanks de extra beveiliging van de rechtbank op Schiphol is de veiligheid van pers en bezoekers niet te garanderen.

De rechtbank wil de beslissing verder niet toelichten. In de Marengo-zaak worden zestien verdachten vervolgd, die samen een liquidatiebende vormen met als leider de voortvluchtige Ridouan T. Onder hen ook kroongetuige Nabil B. die uit angst voor liquidatie en in ruil voor strafvermindering samenwerkt met justitie. Nadat zijn advocaat Derk Wiersum woensdag werd vermoord, ontstond er grote publieke en politieke onrust en staat het strafproces onder grote druk. 

Voor komende week waren twee regiezittingen gepland, maar die kunnen formeel geen doorgang vinden, omdat kroongetuige en verdachte Nabil B. zonder advocaat zit. Dinsdag moet over de voortgang worden overlegd. Dat kan ingewikkeld en emotioneel worden, omdat de leden van bende, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de advocaat, allemaal in de zaal aanwezig zijn.

Vrije nieuwsgaring is een fundament van de rechtsstaat

De journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzetten zich tegen het weren van de pers bij de zaak tegen Ridouan T.  “De omstandigheden waarin een advocaat het uitvoeren van zijn werk met zijn leven moet bekopen zijn ongehoord”, zegt Freek Staps, hoofdredacteur van persbureau ANP. “Juist daarom is het elementair dat de rechtsgang openbaar blijft voor de pers om het Nederlandse publiek zo betrouwbaar mogelijk te informeren.” 

NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren Marcel Gelauff zegt tegen de NOS: “Het gaat om de verdediging van de rechtsstaat. Vrije nieuwsgaring is daarvan een van de fundamenten.”

De Orde van Advocaten vindt het  aanbod van Peter Schouten om bijstand te verlenen aan kroongetuige Nabil B. ‘een zeer moedig besluit’.  Vrijdag liet hij de rechtbank in Amsterdam weten dat hij bereid is de verdediging van B. op zich te nemen. 

“Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan”, zei een woordvoerder van de orde. “De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.” 

In het uiterste geval geen vervolging

De advocaat noemt het een principekwestie. Na de moord vreesde Simeon Burmeister,  waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, dat het heel lastig zou worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige. Strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zeiden donderdag dat als B. geen advocaat krijgt, de uiterste consequentie zou kunnen zijn dat hij niet verder vervolgd kon worden.

Schouten heeft zijn aanbod besproken met vrouw en kinderen. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. “Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden”, zegt hij in dagblad BN De Stem. De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod doen. “Ik zou daar heel trots van worden.” Schouten weet niet of B. op zijn voorstel ingaat. En wie de kroongetuige ook gaat bijstaan, moet hoe dan ook beter worden beveiligd, aldus de advocaat.

De politie liet aan het einde van de vrijdagmiddag nog weten dat de verdachte van de moord op Wiersum vermoedelijk tussen 20 en 25 jaar oud is, en geen tiener zoals eerder werd gedacht. 

Lees ook:
Het kabinet verklaart drugscriminelen de oorlog

De georganiseerde misdaad plaatste zich met de moord op advocaat Wiersum vol in de schijnwerpers tijdens het belangrijkste Kamerdebat van het jaar. ‘Wij, het parlement en de regering zijn het gezag’, zo opende premier Rutte de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. ‘De strijd tegen de vijand, de georganiseerde criminaliteit, is uiterst complex. Maar die zullen wij winnen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden