Vogelgriep

Geen ophokplicht meer voor pluimvee in heel Nederland vanaf middernacht

Ophokkippen. Beeld ANP
Ophokkippen.Beeld ANP

De landelijke ophokplicht voor pluimvee vervalt vanaf middernacht in heel Nederland. Volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten is dat nu verantwoord, omdat er de afgelopen weken geen wilde vogels meer gevonden zijn die besmet waren met de vogelgriep en het aantal besmettingen ook in de rest van Europa terugloopt. Het dierenwelzijn en de financiële positie van pluimveehouders wegen volgens de minister ook mee in het besluit.

Het risiconiveau is van “matig tot hoog” naar “matig” gegaan. Volgens Schouten betekent het intrekken van de ophokplicht “geenszins dat de kans op besmetting nu verwaarloosbaar is”. De risico-inschattingen hebben een hoge mate van onzekerheid, benadrukt ze in een brief aan de Tweede Kamer, omdat niet uitgesloten kan worden dat het virus nog onder wilde vogels rondgaat.

Een aantal maatregelen blijft dan ook nog gelden. Strooisel op eendenboerderijen moet afgedekt worden en houders moeten hygiënemaatregelen naleven. Ook blijven de eerder aangescherpte criteria voor het melden van een mogelijke besmetting van toepassing.

Vorige maand verviel de ophokplicht al voor zeven van de in totaal twintig regio’s. De maatregel was sinds oktober vorig jaar van kracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden