Rijvaardigheid

Geen online keuringen meer voor ouderen die rijbewijs willen verlengen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt per 1 juli met het aanbieden van digitale medische keuringen voor ouderen.

Tammie Schoots

Iedere bestuurder boven de 75 jaar moet, bij verlenging van het rijbewijs, een gezondheidsbeoordeling ondergaan. Vanwege corona mocht dat tot voor kort ‘op afstand’, maar nu heeft het CBR aangekondigd de digitale optie stop te zetten. Seniorenorganisatie KBO-PCOB spreekt van een ‘verwonderlijk’ besluit.

Jan Brinkers, beleidsadviseur bij KBO-PCOB, wijst naar de oplopende coronacijfers: “Het is een bijzonder besluit dat juist nu het CBR ervoor kiest om online opties af te schaffen. Wij zien dat er veel angst bestaat onder ouderen om het virus op te lopen.”

‘Als overheid versoepelt, doen wij dat ook’

Wessel Agterhof, woordvoerder van het CBR, begrijpt die angst. Maar volgens hem ligt het besluit niet bij zijn organisatie. “Het is een tijdelijke regeling in overleg met het ministerie van infrastructuur die nu voorbij is. Als de overheid versoepelt, dan moeten wij dat ook doen.”

Brinkers echter vindt de keuze van het CBR niet van deze tijd: “Er wordt breed ingezet in de zorg om mensen zelf te laten kiezen of ze online of fysiek aanwezig willen zijn. Waarom kan dat dan niet bij het CBR?” Agterhof kan daar duidelijk over zijn: “Onderdelen zoals oogmetingen konden nooit online. Daarnaast is er geen onderzoek waaruit blijkt dat keuringen op afstand effectief zijn, voor fysieke metingen is dat er wel.”

Agterhof zegt dat zodra artsen met elkaar bepalen dat online keuringen even goed werken, het CBR weer digitale opties aanbiedt. Met individuele gevallen die veel angst ervaren zegt Agterhof, het gesprek aan te gaan.

Lees ook:

Krijgen we een nieuwe coronagolf?

Het RIVM ziet de eerste signalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden