Mondkapjesdeal

Geen misstanden in mondkapjesdeal Van Lienden gevonden bij eerste onderzoek

Sywert van Lienden Beeld Youtube/hulptroepen.nu
Sywert van LiendenBeeld Youtube/hulptroepen.nu

Forensische accountants hebben geen aanwijzingen gevonden voor misstanden bij de deal tussen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het bedrijf van Sywert van Lienden. De oud-CDA’er zei vrijdag vast te houden aan het plan dat hij heeft voor de opgestreken winst.

Demissionair minister Tamara van Ark heeft vrijdagmiddag laten weten dat accountants geen integriteitsschendingen hebben ontdekt in de mondkapjesdeal. Dat betekent niet dat de kwestie nu van tafel is; Van Ark maakte ook bekend dat ook Deloitte een tweede, onafhankelijk onderzoek zal openen. Dat onderzoek is breder en gaat over het volledige inkoopbeleid van het consortium. De eerste resultaten worden op 1 september verwacht.

De accountants van het bureau GrantThornton die het eerste onderzoek verrichtten, komen tot een aantal conclusies die eerder ook al in de media waren getrokken. Zo is gebleken dat er bij LCH twijfels waren over de noodzaak om deze partij mondkapjes te laten kopen. Uiteindelijk werden de maskers toch ingekocht omdat de minister vond dat er “nooit meer een tekort” kon ontstaan aan de hulpmiddelen. “De politieke wens heeft daarmee geprevaleerd boven de bedrijfseconomische analyse van de noodzaak.”

Er zat grafeen in

Verder werd gekeken naar twijfels over de kwaliteit van de maskers. Afgesproken was dat de maskers een CE-keurmerk moesten hebben en getest moesten worden in een lab. Die bevindingen waren positief. Het RIVM merkte later op dat er wel grafeen in zat. Nog altijd wordt betwijfeld of dat veilig is. Toch hakte VWS, dat zich normaal niet met de inkoop van hulpmiddelen bezighoudt, weer een knoop door: de maskers voldeden aan de wet- en regelgeving.

De onderzoekers merken op dat alleen onderzoek is verricht naar de manier waarop de overeenkomst tussen LCH en RGA tot stand kwam. De gang van zaken binnen het ministerie is niet onderzocht, en de handelswijze van de mensen achter RGA (onder wie Van Lienden) evenmin. Zo is niet onderzocht of Van Lienden door zijn politieke contacten een oneerlijk voordeel had bij de totstandkoming van de deal.

Dat de druk vanuit media en politiek meespeelde om Van Lienden de deal te gunnen blijkt wel uit het accountantsrapport. Er worden mails geciteerd tussen het ministerie en het LCH. Daarin staat dat het beter werd geacht om Van Lienden te vriend te houden. Iemand van het ministerie mailde: “It’s probably better to have him inside the tent pissing out than outside the tent pissing in.”

Sywert van Lienden wilde vrijdag niet ingaan op een oproep van betrokkenen bij zijn non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Die schreven in de Volkskrant dat ze willen dat Van Lienden en zijn compagnons de miljoenen terugstorten naar de overheid. Van Lienden zegt hij niet afwijkt van zijn plannen met het geld dat hij verdiende met de mondkapjesdeal. Hij wil de 9 miljoen euro beleggen en het rendement gebruiken voor onder meer kankeronderzoek bij jonge mensen.

Lees ook:

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op

Sywert van Lienden, de gevallen mediapersoonlijkheid nadat bleek dat hij miljoenen verdiende aan mondkapjesimport waarvan hij claimde het non-profit te doen, is niet langer lid van het CDA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden