PolitiekProvinciale Statenverkiezingen

Geen gezamenlijke PvdA-GroenLinks-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, wel samen in een fractie

De fractieleiders in de Tweede Kamer, Jesse Klaver (Groenlinks) en Attje Kuiken (Pvda).  Beeld ANP
De fractieleiders in de Tweede Kamer, Jesse Klaver (Groenlinks) en Attje Kuiken (Pvda).Beeld ANP

Eén linkse fractie komt er wel, maar één gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks is voor het PvdA-partijbestuur toch een stap te ver.

Wilma Kieskamp

De PvdA ziet er vanaf om samen met GroenLinks één kandidatenlijst te presenteren bij de Statenverkiezingen en verkiezingen van de Eerste Kamer. De leden van de partij vroegen daarom maar het bestuur van de partij houdt te veel aarzelingen.

De samenwerking op links blijft daarmee beperkt tot de wens om samen één fractie te gaan vormen in de Eerste Kamer, na afloop van de verkiezingen. PvdA en GroenLinks gaan ook samen op campagne, maar ieder met een eigen lijst.

Het bestuur van de PvdA heeft dat vrijdag in een mail aan de leden bekendgemaakt. Volgens het PvdA-bestuur zijn er “statutaire en praktische problemen” om samen met GroenLinks met één kieslijst te komen. Wel wil het bestuur de statuten van de partij aanpassen zodat in de toekomst er wel één linkse lijst mogelijk wordt. “Om klaar te zijn voor de volgende stap als onze leden die willen zetten”.

PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent pleitte in juni nog voor één lijst met GroenLinks. Ook 32 partijprominenten van zowel PvdA als GroenLinks kwamen met openbare aanmoedigingen om voor nauwere samenwerking, onder wie oud PvdA-leiders Diederik Samsom, Job Cohen en Wouter Bos en oud-GroenLinksleiders Bram van Ojik en Jolande Sap. Het moest de eerste stap zijn naar verdere samenwerking op links of zelfs een fusie.

Maar binnen de PvdA zijn ook partijprominenten kritisch, zoals Hans Spekman en Adri Duivesteijn. Zij vinden dat de sociaaldemocratie zelfstandig nog toekomst heeft. De leden van zowel GroenLinks als PvdA stemden er in juni met een ruime meerderheid mee in om in elk geval één fractie te vormen in de Eerste Kamer. Leden van de PvdA gingen nog verder. Zij riepen op het congres hun partijbestuur op om ook de lijsten in elkaar te schuiven. Het partijbestuur waarschuwde toen al dat het praktisch lastig zou worden.

Lees ook:

Is er nog toekomst voor de PvdA?

Na het vertrek van Lilianne Ploumen barstte in de PvdA de discussie los: moet de partij zelfstandig verder, of fuseren met GroenLinks? Wat is de toekomst voor de PvdA?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden