Boerenprotest

Geen boetes na spookrijden op A7 in Friesland; enkele boeren voeren actie tijdens Canal Parade

Boeren voeren zaterdagochtend met tractoren actie langs de route van de Canal Parade.  Beeld ANP
Boeren voeren zaterdagochtend met tractoren actie langs de route van de Canal Parade.Beeld ANP

De politie heeft vooralsnog geen boetes uitgedeeld of mensen aangehouden nadat meerdere trekkers langzaam over de A7 tussen Drachten en Heerenveen reden.

Redactie Trouw

Zo'n vijftien trekkers, veelal zonder kenteken, hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ook tegen het verkeer in gereden.

Een woordvoerder van de politie vertelt dat het ging om een ongeplande actie. "Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. Onze eerste prioriteit was om deze actie te stoppen, zodat het verkeer weer veilig werd. Dat is gelukt. De trekkers hebben toen de snelweg verlaten via de afrit en de berm. Het was niet mogelijk om ze staande te houden en we konden ze niet identificeren, doordat ze geen kenteken hadden.”

Wel is de politie nog op zoek naar aanknopingspunten om de actievoerders te identificeren. "Als we dit naar mensen kunnen herleiden, gaan we achteraf nog boetes uitdelen." De trekkers zijn bij Tjalleberd tot stilstand gebracht, waarna zij omdraaiden en spookrijdend de andere kant opgingen. Daar kwamen ze opnieuw een politieblokkade tegen, waarna ze bij Tijnje de snelweg hebben verlaten. "De trekkers gingen alle richtingen op, waardoor we ook daar niemand staande konden houden", aldus de woordvoerder. Meerdere politie-eenheden zijn uitgerukt om de actie te stoppen.

Vooralsnog weinig ‘hardste acties ooit’

Gisteren kondigde Farmer's Defence Force-voorman Mark van den Oever ‘de hardste acties ooit’ aan, zonder daarbij enige verantwoordelijkheid te willen nemen voor escalatie onder zijn achterban. “Nu zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang.”

Zaterdagochtend blijft het vooralsnog rustig op de wegen. Daarnaast zijn er ‘positieve’ en ‘ludieke’ acties aangekondigd om aandacht te vragen voor hun problemen. Daarbij trokken vanochtend enkele tractoren naar Amsterdam, om tijdens de Canal Parade te demonstreren. Langs de route worden onder meer roze boerenzakdoeken uitgedeeld, meldt NH Nieuws.

“De gemeente is op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de trekkers in de stad. Dit is in goed overleg gebeurd en hierover zijn goede afspraken gemaakt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het gaat om enkele trekkers, die staan bij de Hermitage op de Amstel en op de Prins Hendrikkade. De locaties zijn volgens afspraak met de gemeente. “Ze mogen een tegengeluid laten horen. Maar uiteraard staat alles vandaag in het teken van Pride”, aldus de woordvoerster.

Agractie-voorman zegt sorry

Agractie-voorman Bart Kemp zegt zaterdag in een video sorry tegen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Hij had in Nieuwsuur vrijdagavond haar stem geïmiteerd en zegt nu dat hij dat niet had moeten doen. “Dat heeft geen enkele zin.” Hij zegt dat hij boos was omdat Van der Wal na de gesprekken met stikstofbemiddelaar Remkes had herhaald waarom een vermindering van stikstofuitstoot noodzakelijk is. De onderbouwing daarvan is volgens hem onjuist.

Lees ook:

Wantrouwen boeren tekent eerste gesprek om uit stikstofimpasse te komen

Tijdens het eerste overleg met boze boeren deed het kabinet enkele toezeggingen. Die kwamen vooral neer op: we leggen het nog eens goed uit. De boeren zijn niet enthousiast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden