Net als thuis

Geëmigreerde Nederlanders hechten nog sterk aan de Nederlandse taal en kroketten

Ook oliebollen doen het goed bij Nederlanders die in het buitenland wonen. Beeld ANP

Nederlanders die naar het buitenland verhuizen houden ook daar vast aan de Nederlandse taal en cultuur. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie en het Meertens Instituut. 

Ze spreken graag Nederlands, houden veel contact met het thuisland, eten regelmatig kroketten en stroopwafels en vieren Sinterklaas. “Dat zet je wel aan het denken over de vraag of wij niet met twee maten meten als het gaat om wat we verwachten van migranten in Nederland”, zegt onderzoeker en hoogleraar historische taalkunde Nicoline van der Sijs.

Voor het onderzoek zijn bijna 7000 geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen uit 130 verschillende landen ondervraagd. “De vragenlijsten hebben we verspreid via Facebookgroepen en Nederlandse verenigingen in het buitenland, en we hebben een aantal Nederlanders in het buitenland persoonlijk gevraagd om deel te nemen”, zegt de onderzoeker.

Zeker 97 procent van de ondervraagden koopt of maakt typisch Nederlandse lekkernijen. Er zijn om in die behoefte te voorzien zelfs speciale online heimweewinkels opgericht. “In Facebookgroepen van Nederlanders in het buitenland vliegen de oliebollenrecepten je om de oren en daar worden ook allemaal kroket-adressen uitgewisseld”, zegt Van der Sijs. Van de tradities zijn Sinterklaas en Koningsdag het meest populair bij Nederlanders in het buitenland.

De Nederlandse overheid stimuleerde emigratie

Het is voor het eerst dat is onderzocht hoe belangrijk Nederlanders die naar een Europees land zijn vertrokken hun moedertaal en cultuur vinden. Eerdere onderzoeken richtten zich alleen op emigratie over zee: Nederlanders die in Canada, Amerika of Australië zijn gaan wonen.

De onderzoekster noemt de uitkomsten opvallend, omdat uit eerder onderzoek bleek dat Nederlanders die in de vorige eeuw naar Canada of Australië vertrokken, hun moedertaal juist snel opgaven. In de jaren vijftig werd het door de overheid gestimuleerd om te emigreren naar het buitenland, weet ze. “Het officiële overheidsadvies was toen om de Nederlandse taal voor de taal van dat land te verruilen”, legt Van der Sijs uit. Het werd gestimuleerd om Nederlanders te laten emigreren om zo de overbevolking tegen te gaan.

Naar schatting wonen nu 700.000 tot ruim een miljoen Nederlanders in het buitenland. Volgens het onderzoek zijn Nederlandse emigranten zeer bereid te integreren in het land waar ze gaan wonen. Maar ze hebben nooit het gevoel dat ze daarvoor hun Nederlandse roots moeten opgeven. Van der Sijs: “Wel zouden ze graag makkelijker aan Nederlandstalige boeken of films komen. Op dit moment blijkt dat niet altijd makkelijk.” 

Lees ook:

Turkse Nederlanders voelen wel degelijk een band met Nederland

Turkse Nederlanders voelen zich verbonden met Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden