Openbaar vervoer

Gebroken spoorstaaf bezorgt treinverkeer nog meer problemen

Bij de Verkeersleiding van ProRail. Beeld Olaf Kraak
Bij de Verkeersleiding van ProRail.Beeld Olaf Kraak

Naast de aanhoudende personeelstekorten kreeg spoorbeheerder Prorail dit weekeind ook nog te maken met een defect bij het spoor tussen Utrecht en Arnhem. Er rijden daarom nog vaker bussen in plaats van treinen.

Joost van Egmond

Het defect is een breuk in een zogenoemde spoorstaaf tussen Utrecht en Arnhem, de stalen staven waar een trein over rijdt. Dat is in dit geval een gevaarte van veertig meter en vervanging duurt zeker een half etmaal. De pech komt bovenop het tekort aan verkeersleiders, waardoor ook tussen Utrecht en Arnhem toch al minder treinen reden.

“Het was een beetje de Wet van Murphy”, zegt de woordvoerder van Prorail over het samenvallen van twee problemen op een traject. Alles dat mis kan gaan zal mis gaan. Het ontbreekt Prorail op dit moment aan verkeersleiders die vanuit Utrecht juist de trajecten ten oosten van de stad goed kennen. “Je kunt niet zomaar iemand uit Zwolle in Utrecht neerzetten. Vandaar dat problemen vaak aan een traject verbonden blijven.”

Ook tussen Maarn en Rhenen en tussen Barneveld en Ede Wageningen zorgt het tekort aan verkeersleiders voor grote hinder. Dat zal zeker tot zondagmiddag 15:00 uur duren. Prorail heeft goede hoop dat in de loop van zondag de treinen weer als vanouds gaan rijden. Het rooster voor de verkeersleiding is in ieder geval beter gevuld.

Lees ook:

Een nieuwe treinverkeersleider tover je niet zomaar uit de hoge hoed

Een hert in het hek, krijgt Jeffrey Visser als melding te horen. Het dier zit langs het spoor verstrikt tussen Haarlem en Zandvoort. Visser, turend naar acht beeldschermen, kijkt het nog even aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden