Zorgsector

‘Gebrekkige opvang kan psychische klachten asielzoekers verergeren’, opnieuw buitenslapers bij Ter Apel

De zorgsector uit grote zorgen over de lichamelijke en mentale gezondheid van asielzoekers en vannacht sliepen opnieuw tientallen mensen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Hannah van der Wurff

Tientallen mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag buiten geslapen bij het aanmeldcentrum van Ter Apel, na een dag waarop meer dan honderd mannen, vrouwen en kinderen uren in de regen hebben moeten doorbrengen. Vrijwilligers van activistische hulporganisaties MiGreat en People for People die in Ter Apel waren, hebben de groep kinderen in auto’s geplaatst om overdag warm te blijven.

Het tafereel staat haaks op de toezegging die Eric van der Burg deed: de staatssecretaris voor asiel beloofde deze maand dat niemand meer buiten het aanmeldcentrum zou hoeven slapen. Hij stelde er zelfs een verbod op in. Het Coa wil per 1 oktober duizend extra plekken klaar hebben voor asielzoekers.

Terwijl het Coa, de staatssecretaris en gemeenten hard werken om dat voor elkaar te krijgen, pleit de zorgsector ervoor dat op al die extra plekken ook goede medische zorg geboden moet kunnen worden. De beroepsverenigingen van psychiaters, psychologen, artsen en medische specialisten maken zich namelijk grote zorgen over de gezondheidsrisico's voor asielzoekers die klem zitten in de huidige opvang.

De zorg die asielzoekers krijgen is op dit moment ontoereikend, schreven De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het NIP, De Johannes Wier Stichting en de KNMG in een brief aan Den Haag. Dat kan ernstige schade aan lichamelijke en mentale gezondheid tot gevolg hebben.

Ook het feit dat asielzoekers vaak moeten wisselen van opvanglocatie, waar niet altijd adequate voorzieningen aanwezig zijn, baart de zorgsector zorgen. Als zij al medicatie kunnen krijgen via een arts, komt het bijvoorbeeld voor dat ze vanwege de vele verhuizingen hun medicatie wekenlang moeten missen. Dat soort instabiliteit en onzekerheid leidt volgens de zorgsector tot extra stress, en daarmee tot een grotere kans op gezondheidsrisico’s.

Heftige ervaringen

Op dit moment kunnen asielzoekers pas zorg krijgen als ze zijn aangemeld bij de IND. Maar dat kan vanwege de lange wachttijden soms wel enkele weken duren. En dat terwijl asielzoekers vaak in Nederland aankomen na heftige dingen te hebben meegemaakt. Zo verliezen zij door de oorlog geliefden, hebben zij tijdens hun vlucht veel geweld gezien en maken ze zich vaak zorgen over de veiligheid van hun naasten die zijn achtergebleven.

Door de huidige staat van de opvang verergeren al bestaande klachten, stelt de zorgsector. De beroepsverenigingen stellen dat alle aangekomen asielzoekers binnen een dag na aankomst een medische screening moeten krijgen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat lichamelijke en psychische klachten direct in kaart zijn gebracht. Ook roepen zij de politiek op om ervoor te zorgen dat mensen minder vaak van locatie moeten wisselen en dat er genoeg opvangplekken komen waar medische zorg geboden kan worden.

Lees ook:

Nieuwe opvanglocaties brengen hooguit tijdelijk verlichting in Ter Apel

Nu zaterdag in Zoutkamp een noodopvang voor zevenhonderd asielzoekers is geopend, denkt staatssecretaris Van der Burg dat geen mens nog buiten hoeft te slapen in Ter Apel. Maar het is de vraag of dat zo is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden