75 jaar VN

Gebouwen kleuren blauw voor de jarige Verenigde Naties

Miss World Nederland, Brenda Muste tijdens de nationale opening van het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties, op slot Loevestein. Beeld ANP
Miss World Nederland, Brenda Muste tijdens de nationale opening van het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties, op slot Loevestein.Beeld ANP

Deze week kleurt Slot Loevestein iedere avond bij het intreden van de schemer blauw. Dat gebeurt ook bij andere gebouwen door heel Nederland. Met dit lichtspektakel wordt de verjaardag van de Verenigde Naties aangekondigd.

Net na de Tweede Wereldoorlog werd de VN opgericht, met als idealen internationale solidariteit en de gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. Zaterdag wordt het 75-jarig bestaan van de VN gevierd, een belangrijke mijlpaal volgens burgemeester van Den Haag Jan van Zanen. “Juist in deze moeilijke tijden is het waardevol om stil te staan bij het belang van internationale samenwerking”, zegt hij.

Slot Loevestein  Beeld ANP
Slot LoevesteinBeeld ANP

Met 75 persoonlijke verhalen wordt zaterdag vanuit het Vredespaleis in Den Haag stilgestaan bij inspanningen voor vrede of medemenselijkheid. In samenwerking met onder andere het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzorgt de NOS, ook vanuit het paleis, een tv-uitzending over de geschiedenis en de waarden van de VN.

Andere gebouwen die deze week in blauw licht worden gezet, zijn onder andere de fontein van de Hofvijver in Den Haag, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de Sassenpoort in Zwolle, de Van Nellefabriek in Rotterdam en het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Zie voor gebouwen in de buurt: vn75.nl/kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden