Energie

Gasketel wint het nog altijd van duurzaam alternatief

Een installateur is bezig met de plaatsing van een warmtepomp bij een traditionele verwarmingsketel. Beeld ANP
Een installateur is bezig met de plaatsing van een warmtepomp bij een traditionele verwarmingsketel.Beeld ANP

Ondanks het streven om alle gebouwen in 2050 van het aardgas te krijgen, is de hoogrendementsketel onverminderd populair. De verkoop van deze ketels steeg vorig jaar zelfs met vijf procent.

Renée van Marrewijk

Nog nooit zijn zoveel hoogrendementsketels aangeschaft als in 2019, zegt actiegroep Natuur & Milieu: 450 duizend stuks. De cijfers komen uit de jaarlijkse Gasmonitor van de organisatie en passen in een trend die al jaren gaande is.

Een hoogrendementsketel (hr-ketel) is een zuinige cv-verwarmingsketel, die draait op aardgas. Gezien de levensduur van 12 tot 15 jaar betekent de gestegen verkoop dat deze ketels waarschijnlijk ruim een decennium gebruikt gaan worden, vreest Natuur en Milieu. “De hr-ketel blijft daarmee de warmtemarkt domineren, alternatieven winnen slechts mondjesmaat terrein.” Vooral in de bestaande bouw worden nog vaak hr-ketels geïnstalleerd, waarschijnlijk ook omdat er nog onvoldoende duidelijkheid is hoe gemeenten bestaande wijken van het gas gaan halen. Begin 2020 was 83 procent van de nieuwbouw wel aardgasvrij.

Vorig jaar zijn er wel meer warmtepompen verkocht, zo’n 45 duizend. Dat is een kwart meer dan in 2018. Deze pompen worden soms ook gecombineerd met cv-ketels, waardoor de ketel alleen op piekmomenten wordt gebruikt. Hoe vaak deze extra zuinige ‘hybride installaties’ zijn geïnstalleerd, is onbekend. Het gasfornuis, zo blijkt ook uit de monitor, maakt ondertussen wel steeds meer plaats maken voor een duurzamere keuze. In 82 procent van de nieuwe keukens kwam afgelopen jaar een elektrische kookplaat.

Om nieuwe, gasloze warmtetechnieken kans te bieden, zou de overheid isolatie dan aantrekkelijker moeten maken of desnoods wettelijk verplichten bij woningoverdracht, vindt Natuur en Milieu.

Lees ook:

Help, mijn cv-ketel is kapot. Tijd voor de warmtepomp?

Hoe voortvarend moet je zijn bij de aanschaf van een warmtepomp? Dat hangt onder meer af van de woningisolatie.

Het kan wél, je huis betaalbaar verduurzamen

Van het gas af en wonen met meer comfort bij dezelfde maandlasten, dat kan best, zeggen milieudeskundigen.Het Planbureau voor de Leefomgeving is veel te negatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden