Reisadvies

'Ga niet naar Marokko deze zomer'

De eerste repatriëringsvlucht uit Casablanca, Marokko, met een groep Nederlanders is geland op de luchthaven, in april.  Beeld ANP
De eerste repatriëringsvlucht uit Casablanca, Marokko, met een groep Nederlanders is geland op de luchthaven, in april.Beeld ANP

Marokkaanse Nederlanders die van plan waren om deze zomer naar Marokko te reizen, kunnen beter thuisblijven. Dit adviseert het informatie- en expertisecentrum EMCEMO.

Redactie

Marokko opent deze week de grenzen voor buitenlanders die er weg willen en Marokkanen die willen terugkeren. De heropening van de grens is vooralsnog beperkt. Reizigers richting Marokko moeten eerst een coronatest doen en het resultaat bij aankomst tonen. Ook worden er nog geen veerboten uit Spanje toegelaten. Marokko heeft bij deze aankondiging "te veel zaken in het ongewisse gelaten en de vereiste transparantie ontbreekt", stelt het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO). De organisatie noemt de verplichte coronatest "nagenoeg onhaalbaar en kostbaar.”

"Ook geldt in Marokko nog steeds een toestand van beperkte bewegingsvrijheid en in sommige steden geldt een totale lockdown, dit maakt een vakantieverblijf in Marokko weinig zinvol. Daar komt bij dat de situatie van de zorgsector erbarmelijk is en dat Marokko geen enkele garantie geeft voor de nabije toekomst; het zou dus kunnen dat Marokko weer besluit om niemand te laten vertrekken.”

Een woordvoerder van EMCEMO noemt een reis naar Marokko in de zomer een avontuur. "Iedereen heeft vragen, er zijn veel onduidelijkheden en Marokko biedt geen zekerheid dat Marokkaanse Nederlanders weer kunnen terugkeren naar Nederland", zegt de woordvoerder. "Mensen moeten weten wat de consequenties zijn. Ze kunnen er hun baan in Nederland door verliezen als ze niet op tijd terug kunnen keren. We raden mensen aan het avontuur niet aan te gaan.”

Afgelopen week meldde stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders dat de meeste Marokkaanse Nederlanders het niet aandurven om in de zomer naar Marokko af te reizen. Het gros blijft volgens de stichting in Nederland.

Lees ook:

Bij reisbureau Taoufik snakken ze naar groen licht uit Marokko

Het is nog altijd muisstil bij het Utrechtse reisbureau Taoufik, dat uitkijkt naar het moment dat Marokko de grenzen openstelt. Vakantiegangers wachten ondertussen gespannen af, voor eventuele maatregelen vrezen zij niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden