Goedemorgen

FvD heeft de zetel van Theo Hiddema nog steeds niet gevuld en dat kan verstrekkende gevolgen hebben

Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie in beter tijden, tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer. ANP/Bart Maat Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie in beter tijden, tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer. ANP/Bart MaatBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Het is een bizar gegeven. Volgende week, tijdens het belangrijke en mogelijk explosieve debat over de toeslagenaffaire, is de kans groot dat één Kamerzetel leeg blijft: Forum voor Democratie heeft nog altijd geen opvolger gevonden voor de eind november opgestapte Theo Hiddema.

Dit is van belang omdat niet valt uit te sluiten dat tijdens dat debat de vertrouwensvraag op tafel ligt. En met een lege stoel bij Forum heeft de oppositie slechts 74 Kamerzetels, de coalitie 75. 

Normaal gesproken vinden partijen snel een opvolger voor een vertrokken Kamerlid. Maar bij Forum is deze periode niets vanzelfsprekend. De eerste op de lijst om de plek in te nemen was Susan Teunissen, maar zij stapte al enkele jaren geleden uit de partij. Daarna was de vraag of Henk Otten de stoel van Hiddema wilde innemen. Maar uitgerekend met deze mede-oprichter van Forum verkeert Thierry Baudet  op voet van oorlog. Otten is momenteel Eerste Kamerlid, waar hij zich heeft afgesplitst van de fractie van FvD. 

Ook Otten voelde niets voor deze Tweede Kamerzetel. Hij besloot wel om de volledige 28 dagen bedenktijd te benutten voordat hij de zetel afwees. Want, zo redeneerde Otten, dan zit de opvolger van Hiddema straks minder dan drie maanden in het parlement, waardoor deze persoon geen recht zal hebben op wachtgeld.

En wie die opvolger zal zijn, blijft duister. De Kiesraad heeft nu Paul Frentrop aangewezen als vervanger van Hiddema, maar dit is een puur procedurele benoeming. Frentrop is nu senator namens Forum. Ook hij heeft 28 dagen de tijd om een besluit te nemen over een overstap naar de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft nog geen uitsluitsel. De Kamervoorzitter evenmin. Een woordvoerder van Forum heeft geen idee. Frentrop zelf is onbereikbaar.

Lees ook:

Hiddema: ‘Voer mij af van die lijst’

“Ik ben geen FvD’er meer. Voer mij af van die lijst.” Met die woorden neemt Theo Hiddema definitief afscheid van Forum voor Democratie. De vroegere nummer twee en trouwe metgezel van partijleider Thierry Baudet kan zich niet langer verenigen met FvD’s felle campagne tegen het coronabeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden