Burgerinitiatief

FunX-petitie voor racismelessen passeert 40.000 handtekeningen

Radiozender FunX is een petitie gestart met de oproep om racisme voortaan verplicht te behandelen op basis- en middelbare scholen. DJ Fernando Halman, die dagelijks het programma Start! presenteert, heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het plan.Beeld ANP Kippa

De petitie van radiozender FunX om racisme voortaan als verplicht onderwerp te behandelen op basis- en middelbare scholen, is binnen een etmaal door meer dan 40.000 mensen ondertekend. Dit betekent in principe dat het onderwerp als burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.

Het plan voor de petitie werd aangedragen door drie tieners die vinden dat er op hun school te weinig aandacht aan het onderwerp wordt besteed. DJ Fernando Halman, die dagelijks het programma Start! presenteert, heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het plan.

De initiatiefnemers roepen mensen overigens nog steeds op om de petitie te tekenen. Het doel is bijgesteld op 50.000 handtekeningen, om er zeker van te zijn dat er genoeg geldige handtekeningen zijn.

Volgens een van de tieners, de 18-jarige Sohna, is er in het huidige onderwijs te weinig gelegenheid om over onderwerpen als racisme te praten. "Onderwerpen als slavernij worden niet echt eerlijk verteld", stelt ze. "Het wordt meer verteld vanuit het standpunt van de Nederlandse republiek.”

De drie vriendinnen hebben zelfs een concreet plan van aanpak. "We willen bijvoorbeeld dat basisscholen gebruik gaan maken van poppen, kinderboekjes en video's waar allerlei karakters in voorkomen van alle soorten, kleuren en geloven. Die moeten gelijkwaardig afgebeeld worden en niet stereotyperend. Daarmee kan je voor kinderen ook een voorbeeld stellen van: zo kunnen we elkaar zien en zo zouden we met elkaar kunnen omgaan.”
Zij zouden op de middelbare school graag zien dat het slavernijverleden van Nederland op een eerlijke en uitgebreide manier wordt behandeld. 

"Er is extra aandacht voor, dat is goed en begrijpelijk in het licht van wat nu gebeurt", zegt minister Arie Slob. Maar het is ook al een onderwerp in het onderwijs, voegt hij eraan toe. "Men moet ook al aandacht besteden aan dit soort onderwerpen. Aan de grond, en de waarden die daarbij horen. Daar hoort bij dat je niet discrimineert."

Lees ook:

Voor goed burgerschap moet je uit je bubbel breken

Hoe zorgen scholen ervoor dat hun leerlingen goede burgers worden? Trouw onderzocht het op vier verschillende middelbare scholen in het land. Hun visie op burgerschap verschilt, maar de overkoepelende boodschap is hetzelfde: stap uit die bubbel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden