Boerenprotest

FrieslandCampina voorziet een flinke daling van het aantal melkveehouders

Koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk (januari 2018). Beeld ANP
Koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk (januari 2018).Beeld ANP

Het aantal melkveebedrijven in Nederland daalt de komende tien jaar fors, van 15.000 naar zo’n 10.000. Het aantal koeien zakt naar verwachting met circa 10 procent. Bestuurders van zuivelcoöperatie FrieslandCampina geven deze prognose in Het Financieele Dagblad.

“Het is niet dat wij de afname van het aantal koeien of het aantal melkveehouders politiek of sociaal wenselijk vinden”, benadrukt bestuursvoorzitter Frans Keurentjes. “Maar dit zijn de meest aannemelijke inschattingen als je de huidige ontwikkelingen, zoals dat jaarlijks 2 tot 3 procent van de melkveehouders stopt, doortrekt. Op deze realiteit moet de onderneming inspelen.”

Het concern verwacht de melkproductie wel op peil te kunnen houden. FrieslandCampina denkt namelijk dat de afname van het aantal boeren gepaard kan gaan met ‘een betere verdeling’ van de melkveehouderij. “Geen intensivering maar een betere allocatie”, aldus Keurentjes. Dat zou volgens het FD neerkomen op grotere bedrijven met meer koeien. Dat kan botsten met de ambities van politici en milieugroepen. Maar volgens FrieslandCampina zouden de boeren dan kunnen investeren in technologische oplossingen om de uitstoot van stikstof en broeikasgassen terug te dringen.

“Die kunnen uiteindelijk naar nul”, vult FrieslandCampina-topman Hein Schumacher in het FD aan. Dat is volgens hem mogelijk door te investeren in bijvoorbeeld voerefficiëntie, stalaanpassingen en duurzame energiebronnen als zon, wind en mestbewerking. “Cruciaal is dat de overheid robuuste, toekomstbestendige doelen voor de lange termijn stelt. Dat zorgt voor de stabiliteit om te investeren.”

FrieslandCampina vindt de polarisatie van het afgelopen jaar rond boeren maar niks. “Blokkades zijn niet het goede middel om het ongenoegen te uiten. Wel ben ik heel erg voor het goede gesprek”, geeft Keurentjes aan. “We moeten met elkaar weer een nieuw verbond sluiten”, vindt Schumacher. “Nederland werd van oudsher bewonderd in de wereld om de gouden driehoek van overheid, academici en bedrijfsleven. Die drie moeten weer met elkaar gaan samenwerken.”

Lees ook:

De tractors bleven thuis, het verzet niet. ‘Schouten, opzouten’

Tijdens hun protest hielden de boeren zich woensdag aan het tractorverbod. Met de coronaregels namen ze het minder nauw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden