null

Noodopvang

Friesland levert als eerste regio 150 opvangplekken asielzoekers

Friesland heeft als eerste veiligheidsregio 150 noodopvangplekken voor asielzoekers uit het overvolle Ter Apel gevonden.

ANP

De vluchtelingen gaan naar de Hoekstrahal in Heerenveen. De plekken daar moeten over twee weken beschikbaar zijn en het is de bedoeling dat asielzoekers er zes weken kunnen blijven.

Het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Daarom hebben alle 25 veiligheidsregio’s maandag in het Veiligheidsberaad de vraag gekregen om elk 150 plekken voor noodopvang te vinden. Zo komen er in totaal 3750 plekken in Nederland beschikbaar voor het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa).

De Hoekstrahal wordt al gebruikt als crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voor hen zijn vijftig bedden beschikbaar en dat blijft zo. Het is volgens de gemeente de enige locatie in Friesland die direct beschikbaar is. De veiligheidsregio heeft Heerenveen daarom gevraagd om de Hoekstrahal te kunnen gebruiken voor asielzoekers, en de gemeente heeft daarmee ingestemd.

Lees ook:

Kabinet vindt nog geen uitweg uit de asielcrisis, terwijl Ter Apel nog altijd overvol is

Het kabinet hikt bij het oplossen van de opvangproblemen met asielzoekers aan tegen allerlei beperkingen. Veel meer dan druk zetten op gemeenten kan niet.

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden