Werkomstandigheden

FNV sleept bagagebedrijven Schiphol voor de rechter

null Beeld
Beeld

Vakbond FNV begint een collectieve rechtszaak tegen de bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol omdat het werk al jaren te zwaar zou zijn. Bij een meldpunt kwamen sinds september meer dan vierhonderd klachten binnen.

Redactie Trouw

Kapotte ruggen, schouders en nekken, als gevolg van zwaar werk, een enorme onderbezetting en een grote werkdruk. Na verhalen over misstanden bij de bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol begint vakbond FNV nu een rechtszaak om de werkomstandigheden te verbeteren.

De vakbond opende in september een meldpunt en ontving van meer dan vierhonderd mensen klachten over het werk op de luchthaven. Het gaat onder meer om werknemers die koffers laden en lossen in de bagagekelders.

FNV zegt naast een schadevergoeding vooral te willen dat het werkproces op Schiphol gaat veranderen. “Want nog steeds is de fysieke belasting te zwaar”, zegt bestuurder David van de Geer. In september oordeelde de Arbeidsinspectie nog dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op de luchthaven nog altijd vaak te zwaar tilwerk moeten doen. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken twaalf jaar eerder al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn.

Tijdrovende klus

De vakbond zegt de zaak nu voor te bereiden met de mensen die hebben geklaagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt. “We gaan nu eerst alle details over de klachten verzamelen, dat is een tijdrovende klus”, aldus FNV-advocaat Daphne van Doorn.

Werknemers meldden zich het afgelopen halfjaar bij de vakbond met klachten aan de rug, schouders, nek en knieën. “De klachten zijn ontstaan door een combinatie van zwaar werk en een enorme onderbezetting, met grote werkdruk tot gevolg”, stelt FNV.

Begin deze maand werd bekend dat Schiphol in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum gaat instellen voor het dagelijkse aantal reizigers. Dat komt doordat afhandelbedrijven nog steeds honderden mensen tekortkomen.

Lees ook:

Mogelijk weer reizigersplafond op Schiphol om personeelstekort

Schiphol moet in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden