NieuwsFraude

‘Fiscus dupeerde duizenden mensen met zwarte lijst’

Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer eind oktober met de opstellers van het door accountantskantoor PwC uitgevoerde onderzoek naar het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire. Beeld ANP
Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer eind oktober met de opstellers van het door accountantskantoor PwC uitgevoerde onderzoek naar het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Duizenden mensen zijn in financiële problemen geraakt doordat de Belastingdienst hen op een ‘zwarte lijst’ heeft gezet. Dit overkwam ook burgers waar geen enkel signaal over bestond dat zij fraudeerden of iets anders verkeerd deden.

Van onze redactie politiek

Dat meldt NRC Handelsblad, dat inzage heeft gehad in een nog vertrouwelijk rapport van accountantsbureau PwC. Volgens de krant blijkt daar ook uit dat bij 750 huishoudens de Belastingdienst zonder aanwijsbare reden de toeslagen stopzette. Anderen kwamen onder verscherpt toezicht, met financiële onzekerheid tot gevolg.

‘Nog schokkender dan gedacht’

NRC schrijft dat het rapport ‘al weken’ op het ministerie van financiën ligt, terwijl de Tweede Kamer er nog niet over is geïnformeerd. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-collega Renske Leijten willen het rapport zo snel mogelijk in kunnen zien. Volgens Omtzigt ‘lijken de bevindingen nog schokkender dan eerder gedacht’.

De ‘zwarte lijst’ heet officieel Fraude Signaleringsvoorziening (FSV), een systeem waarin meer dan een kwart miljoen mensen werden opgenomen als ‘potentieel fraudeur’. FSV is begin 2020 door de Belastingdienst uit de lucht gehaald, nadat Trouw en RTL Nieuws het bestaan ervan hadden onthuld.

Vernietigend

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde onlangs vernietigend over het optreden van de fiscus. Voorzitter Aleid Wolfsen sprak over ‘een vergaarbak van vermoedens, verdenkingen, goedbedoelde meldingen of wraakacties’ waardoor mensen als potentiële fraudeur werden bestempeld.

Vorige week in het Vragenuur hekelde Leijten ook al de gebrekkige wijze waarop de Kamer door het ministerie van financiën wordt geïnformeerd. Toen ging het om informatie over een zelflerend algoritme, waarmee de Belastingdienst jarenlang mensen met lage inkomens extra controleerde op fraude. Deze krant en RTL Nieuws berichtten hierover, terwijl de Kamer deze informatie niet had.

Lees ook:

‘De overheid speelt balletje-balletje met gegevens van burgers’

De Belastingdienst heeft de privacywet AVG ‘op ernstige wijze geschonden’ door de gegevens van circa een kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in een zwarte lijst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden